NOS WielrennenAangepast

'Klein ventje' Oomen met topfavoriet naar Amstel Gold Race

Debutant Oomen met topfavoriet naar Amstel Gold Race

Als klein ventje reed Sam Oomen een toerversie van de Amstel Gold Race over 100 kilometer. Met zijn 21 jaar, 1.78 meter en klimmersbouw is Oomen nu nog steeds een redelijk klein ventje, maar zondag maakt hij tussen de profs zijn debuut in de Nederlandse klassieker. Dit keer krijgt hij 260 kilometer voor zijn kiezen.

"Het is best wel bijzonder, want het is een van de eerste wedstrijden die ik kende. In die zin is het wel speciaal dat ik zondag bij de grote mannen aan de start sta", zegt Oomen, die bezig is aan zijn tweede jaar als prof. In Limburg zal hij met Sunweb vooral in dienst van een van de favorieten: Michael Matthews.

Oomen: "Wij hebben een van de topfavorieten in de ploeg. Om daar deel van uit te maken is alleen maar supergaaf."

Slijtageslag

Vorig seizoen reed de 21-jarige Oomen zijn eerste klassiekers tussen de profs: onder andere in Luik-Bastenaken-Luik (26ste) reed hij sterk. Dat geeft hem vertrouwen. "Ik heb daar bewezen dat ik het wel aan kan. Maar nu wordt er misschien wel meer van me verwacht."

Oomen is een sterke klimmer, maar het heuvelachtige parcours van de Amstel Gold Race is niet op zijn lijf geschreven.

"Normaal gesproken is het iets te explosief. Er zullen nog veel rappe mannen overblijven. Maar het is ook een klassieker van 260 kilometer... normaal gezien best wel een slijtageslag. Dat zou me wel moeten liggen."

Matthews: parcours AGR is nu meer in mijn voordeel

Favoriet Michael Matthews weet wel zeker dat de Amstel Gold Race hem goed ligt. "Ik kijk elk jaar uit naar deze wedstrijd. Het is een zware koers, elke paar kilometer ligt er wel een zwaar klimmetje", weet de Australiër die de afgelopen twee edities als derde en vijfde eindigde. 

Andere favorieten?

Het parcours is inmiddels wel veranderd: de Cauberg zit niet meer in de finale. De organisatie hoopt dat de klim, die nu op 19 kilometer voor de finish voor het laatst op het programma staat, daardoor minder bepalend zal zijn voor het wedstrijdverloop. 

Die wijziging zal het koersverloop inderdaad veranderen, denkt Matthews.

De finaleronde van de Amstel Gold Race, waarin de Cauberg niet meer beklommen wordt

"Misschien zijn er nu andere renners favoriet. Maar hopelijk behoor ik nog steeds tot die categorie", zegt Matthews. Zelf noemt hij Philippe Gilbert, winnaar van de Ronde van Vlaanderen én drievoudig winnaar van de Amstel Gold Race, als de te kloppen man.

Maar: "Ik dat het parcours nu wel meer in mijn voordeel is dan eerst. Hopelijk kunnen we de koers naar onze hand zetten", zegt de Australiër die dit seizoen de overstap maakte van Orica naar Sunweb. 

"En hopelijk kan het team me dit jaar helpen om voor de winst te gaan. Ik ben nog nooit zo sterk geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl