Een demonstratie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas
NOS NieuwsAangepast

Vijfde demonstrant overleden in Venezuela

In Venezuela is een vijfde demonstrant overleden aan zijn verwondingen. Het olierijke land verkeert in een diepe economische crisis. Er wordt al twee weken geprotesteerd tegen impopulaire maatregelen van de regering van president Maduro.

De 36-jarige Miguel Colmenares werd dinsdag neergeschoten in de stad Barquisimeto. Bij hetzelfde protest werd ook de 32-jarige Gruseny Calderon gedood. Rubberkogels doorboorden zijn long en lever, meldt persbureau AP. Bij andere demonstraties zijn twee studenten en een 13-jarige om het leven gekomen. 

De protesten in Venezuela begonnen nadat het hooggerechtshof de bevoegdheden van het parlement had overgenomen, een beslissing die een dag later werd teruggedraaid. Zaterdag kreeg de belangrijkste oppositieleider te horen dat hij de komende 15 jaar geen politiek ambt mag uitoefenen. Henrique Capriles wordt gezien als de belangrijkste kanshebber om het volgend jaar bij de verkiezingen op te nemen tegen president Maduro. Die laatste probeert volgens de demonstranten steeds meer macht naar zich toe te trekken. 

Vervroegde verkiezingen

Voor later deze dag staan betogingen in zo'n driehonderd Venezolaanse gemeenten op het programma. Ook in Caracas wordt opnieuw gedemonstreerd. De opkomst is lager dan verwacht door de hevige regenval. De demonstraties beperken zich inmiddels niet alleen meer tot de wijken waar de middenklasse woont, ook in de sloppenwijken wordt nu geprotesteerd. Daar was het tot voor kort rustig omdat de inwoners van deze buurten de afgelopen jaren de socialistische regering steunden. 

Op 19 april staat een grote demonstratie gepland. De oppositie wil vervroegde verkiezingen en de vrijlating van politieke gevangenen.    

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl