NOS NieuwsAangepast

NS neemt stappen tegen miljoenenboete

De NS wil juridisch bezwaar gaan maken tegen de boete die het bedrijf heeft gekregen van staatssecretaris Dijksma. NS-topman Roger van Boxtel zegt dat tegen de NOS. 

Eerder vandaag sprak Van Boxtel al zijn verbazing uit over de boete, die de NS kreeg vanwege slechte prestaties op de hogesnelheidslijn. Hij kan het naar eigen zeggen niet uitleggen aan zijn medewerkers en aan de reiziger. "Ik heb echt het idee dat ik in een verkeerd toneelstuk terecht ben gekomen."

Van Boxtel zegt dat de NS zich heeft gehouden aan de voorwaarden van de concessie. Hij noemt de boete, van 1,25 miljoen euro, onterecht. 

Verbeterplan

Dijksma wees er vandaag op dat de NS de prestatieafspraken niet is nagekomen. Op de hsl van Schiphol naar het zuiden vallen vaker treinen uit dan op andere trajecten en ook zijn er te weinig zitplaatsen voor reizigers. Over een verbeterplan is Dijksma wel te spreken.

Ook spoorbeheerder ProRail kreeg een boete, van 1,05 miljoen euro. Directeur Pier Eringa zei vanmiddag dat de reputatieschade die dat oplevert hem dwarszit, omdat het volgens hem "een erfenis uit het verleden" betreft uit een tijd dat ProRail "beloften deed die we niet konden waarmaken".

Een woordvoerder geeft geen reactie op de plannen van de NS, maar zegt wel dat er sinds vanmiddag niets is veranderd aan het standpunt van ProRail.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl