NOS Nieuws

Bussemaker: wees een beetje relaxed met schoolkeuze

Minister Bussemaker vindt dat ouders "een beetje relaxed" om moeten gaan met de keuze voor een bepaalde school. Ze zei dat in Nieuws en Co naar aanleiding van het kritische rapport dat de Inspectie van het onderwijs gisteren publiceerde. Uit het rapport blijkt dat er grote verschillen zijn tussen scholen en dat de prestaties van een leerling sterk afhangen van het soort school.

Bussemaker vindt die verschillen niet acceptabel. Maar ze benadrukte dat er veel minder zwakke scholen zijn dan een paar jaar geleden. "Deze scholen doen het op zich voldoende." Bussemaker vindt wel dat dat ze moeten worden uitgedaagd om veel beter te worden.

Gemeenschappelijke visie

De minister adviseert ouders goed na te gaan wat ze belangrijk vinden voor hun kind en het gesprek met scholen aan te gaan. Daar kunnen ze bij hun keus dan rekening mee houden. "Ga na of de docenten en de school een gemeenschappelijk visie hebben. Vraag je af of je een school wilt met een sport- of cultuurprofiel en of je het belangrijk vindt dat er veel rust is in de klas." 

Bussemaker benadrukte dat bijvoorbeeld slagingspercentages of Cito-scores niet alles zeggen. Ouders kunnen bijvoorbeeld ook kiezen voor een middelbare school met een brede brugklas. Op die scholen zouden kinderen die in het begin niet helemaal uit de verf komen zich later alsnog kunnen ontwikkelen.

De minister vindt het cruciaal dat de juiste mensen naar de lerarenopleidingen gaan, dat leraren goed worden begeleid als ze op school komen en zonodig ook later ondersteund worden. "Uiteindelijk bepalen de leraren samen met de schoolleiders de kwaliteit van het onderwijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl