NOS NieuwsAangepast

Blokkade en opstootjes bij ingang Eritrese bijeenkomst Veldhoven

In Veldhoven hebben zich zo'n honderd betogers verzameld voor de poort van het conferentieoord waar de jongerenafdeling van de enig toegestane partij van Eritrea dit weekend bijeenkomt. Op de conferentie worden zo'n 500 tot 600 jongeren verwacht en er zal ook een adviseur van de president van Eritrea spreken. Zijn komst leidt tot grote verdeeldheid binnen de Eritrese gemeenschap in Nederland.

De betogers blokkeren de weg naar het conferentieoord, zegt verslaggever Jeroen de Jager. Hij zag dat er een auto met deelnemers aan de conferentie aankwam, waar de betogers op af stoven om de wagen tegen te houden. De politie moest ertussen springen om de betogers van de auto te houden. 

Volgens De Jager waren er toen maar een paar agenten, inmiddels zijn dat er meer. Het lijkt erop dat de politie een miscalculatie heeft gemaakt, zegt hij.

Opstootje bij Eritrese jongerenconferentie

Een deel van de betogers ging na het incident naar een andere ingang van het conferentieoord. Volgens hen werden ze daar geslagen door agenten met honden. De Jager vroeg de betogers te laten zien waar ze geslagen waren, maar dat konden ze niet laten zien. "Maar de verhalen leiden hier tot emotionele reacties."

Inmiddels zijn de gemoederen wat meer bedaard, en laat de politie de demonstratie vooralsnog doorgaan.

Naar verwachting komen er in de loop van de avond meer betogers. "Ze komen met plukjes aan met het openbaar vervoer. Ik heb me net laten vertellen dat ze vandaag doorgaan tot middernacht, maar dat ze ook morgen willen demonstreren, omdat deze locatie nog niet bekend was. Dan zullen er ook betogers uit België en Duitsland aansluiten."

Vluchtelingen

De demonstranten zijn vooral jongeren die uit Eritrea gevlucht zijn, omdat ze onderdrukt werden door het regime van president Afewerki, zegt een organisator van de demonstratie. "Die voelen zich ook in Nederland niet vrij, omdat ze onder druk worden gezet door de Eritrese regering."

De jongeren die de bijeenkomst bijwonen, en dus wel achter het regime van Afewerki staan, zijn kinderen van een eerdere groep vluchtelingen, legt hij uit. Hun ouders zijn voor de jaren 90 naar Nederland gevlucht tijdens de Eritrese onafhankelijkheidsoorlog met Ethiopië. Die jongeren hebben dus wel een band met Eritrea, maar hebben nooit onder het juk van Afewerki geleefd, zegt de organisator.

"En de Eritrese regering is slim. Die zeggen dat ze in oorlog zijn met Ethiopië, en dat er daarom tijdelijk geen ruimte is voor democratie." Hij benadrukt dat de betogers zonder geweld willen demonstreren. "We komen in vrede, en zullen in vrede onze stem laten horen." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl