NOS WielrennenAangepast

Stroetinga grijpt net naast de prijzen, weer goud Australië

Wim Stroetinga heeft op de tweede dag van de WK baanwielrennen in Hongkong op het onderdeel scratch net naast een medaille gegrepen. De 31-jarige Fries, die in 2007 en 2008 zilver won en in 2012 goed was voor brons, eindigde als vierde.

Stroetinga net naast het podium op scratch

De wereldtitel ging naar de Pool Adrian Teklinski, die op fraaie wijze naar de zege soleerde. De 27-jarige Teklinski had bij EK's zijn klasse al getoond met brons in 2015 en zilver in 2016.

Met nog acht ronden te gaan sprong João Matias weg. Teklinski stoof de Portugees voorbij en werd niet meer teruggepakt, al kwam de Duitser Lucas Liss dichtbij. De wereldkampioen van 2015 won zilver, voor de Brit Christopher Latham.

Twaalf keer Australië

Op de ploegenachtervolging ging de wereldtitel voor de twaalfde keer naar een Australisch viertal. Ditmaal pakten Cameron Meyer, Nicholas Yallouris, Sam Welsford en Alexander Porter het goud.

In de eindstrijd wonnen de Aussies van Nieuw-Zeeland, dat twee jaar geleden de wereldtitel greep en vier keer goed was voor brons. Italië, de wereldkampioen van 1996 en 1997, won net als in 1998 brons.

Woensdag was aan de Nederlandse inbreng op deze discipline al een einde gekomen in de kwalificatie. Dion Beukeboom, Roy Eefting, Roy Pieters en Jan Willem van Schip lieten de elfde tijd noteren en kwamen 2,793 tekort om zich voor de eerste knockoutronde te kwalificeren.

Awang pakt eindelijk goud

Azizulhasni Awang veroverde goud op de keirin. De 29-jarige Maleisiër, die via de achterdeur de finale had bereikt, bleef de Colombiaan Felix Puerta Zapata (ook goed voor zilver in 2014) en Europees kampioen Tomas Babek uit Tsjechië voor.

Eindelijk pakt Awang goud op keirin

Voor Awang leek het doek gevallen in de tweede ronde, maar na de diskwalificatie van titelverdediger Joachim Eilers uit Duitsland, kreeg de Maleisiër alsnog een startbewijs voor de finale.

Awang draait al jaren mee in de top van de keirin, maar greep op mondiaal niveau nooit goud. Hij won olympisch brons in 2016, WK-zilver in 2010 en 2011 en WK-brons in 2015 en 2016. Op de sprint was hij op de WK van 2009 goed voor zilver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl