NOS NieuwsAangepast

Verdachte Dortmund is IS'er, maar lijkt niet de dader

De man die gisteren is opgepakt na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, lijkt niet bij de aanslag betrokken te zijn. Het Duitse Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek tot nu toe geen bewijs in die richting heeft opgeleverd.

Het OM wil wel dat de 26-jarige Irakees Abdul Beset A. langer in voorarrest blijft. A. zou zich drie jaar geleden hebben aangesloten bij IS en in Irak een tienkoppige eenheid van de terreurgroep hebben aangestuurd. Lidmaatschap van IS is strafbaar.

A. werd gisteren opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op de spelersbus. Bij het voertuig ontploften dinsdagavond drie explosieven met metalen pinnen. Borussia-speler Marc Bartra raakte gewond, evenals een politieman die voor de bus uit reed.

De bus na de aanslag

Het OM had nog een tweede islamist op het oog, maar ook die wordt inmiddels niet meer verdacht van betrokkenheid. Het ging om een man van 28 uit de buurt van Dortmund. Hij was, anders dan A., niet vastgezet. Wel was zijn huis doorzocht.

Ontvoeringen

A. is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris. Volgens het landelijk parket bereidde zijn IS-eenheid onder meer ontvoeringen en moordacties voor. De Irakees zou begin vorig jaar vanuit Turkije naar Duitsland zijn gereisd en vanuit daar contact hebben onderhouden met andere IS-strijders.

 A. en de Duitse man staan bekend als salafisten. "De Irakees is een bekende van de politie", zegt correspondent Wollaars. "Hij is een keer eerder opgepakt voor huiselijk geweld. Tijdens een afgeluisterd telefoongesprek zou iemand tegen hem hebben gezegd: de bom is klaar. Dat is natuurlijk vrij verdacht. Maar over welke bom het ging, en of het om deze aanslag ging, is nog onduidelijk."

De spelers voelen zich als dieren behandeld.

NOS-correspondent Jeroen Wollaars

Na de aanslag werd de Champions League-kwartfinale tegen AS Monaco een dag uitgesteld. Het aangeslagen Borussia Dortmund verloor gisteravond met 3-2. Spelers van Dortmund zijn nu woedend op de Europese voetbalbond UEFA, zegt Wollaars. Ze zeggen dat ze gedwongen werden om de wedstrijd te spelen. "Ze voelen zich als dieren behandeld."

Volgens Wollaars zijn de spelers duidelijk geëmotioneerd. "Dit waren ook mensen in de bus. Er zijn metalen pinnen in hoofdsteunen geslagen. Als er iemand had gezeten, had het heel anders kunnen aflopen."

Ook Dortmund-trainer Thomas Tuchel is boos op de UEFA. "Ons werd niet eens gevraagd of we wilden spelen, we kregen een sms uit Zwitserland met de mededeling dat we moesten spelen. We zijn er niet bij betrokken. Het voelde niet goed", concludeert de coach.

Een foto van de gewonde verdediger Bartra in het stadion

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl