Het einde van de aspergestekers? Robot kan werk overnemen
Een robot die onder de grond naar asperges kan speuren. Zo'n systeem moet de aspergesector, die moeilijk aan arbeiders komt, een boost geven. Tot nu toe wordt de groente gezocht en gesneden door arbeiders. Een flink gevaarte dat in één keer die rijen asperges kan verwerken, zou daar verandering kunnen brengen.
"Er zijn twee dingen heel belangrijk", zegt Ad Vermeer, technische directeur bij robotmaker Cerescon. "Onze machine kan met sensoren in de grond meten waar asperges zitten en welke lang genoeg zijn om vervolgens door een ander onderdeel van de machine gestoken te worden. Daarnaast gaat dat steken nauwkeuriger, zodat er minder schade is en meer opbrengst."
Daarnaast is het beter voor de oogst, zegt Vermeer. "De asperges die worden gestoken door de machine zijn van een betere kwaliteit, dan wanneer iemand dit met de hand doet. Ze kunnen daardoor voor meer geld worden verkocht."
Een doorbraak
Vooral het onder de grond kijken kan een doorbraak betekenen, zegt Eldert van Henten. Hij is hoogleraar Biosystems Engineering bij Wageningen Universiteit en Research en doet onderzoek naar robotisering in de landbouw.
"Er zijn de afgelopen tijd wel soortgelijke robots ontwikkeld, maar zover ik weet kunnen die niet de grond in kijken." Van Henten houdt een slag om de arm omdat hij het systeem nog niet werkend heeft gezien.
De komst van de machine leidt er volgens Vermeer toe dat er per veertig hectare 60 tot 75 minder mensen nodig zijn. Het werk wordt overgenomen door de machine, die door twee mensen wordt bediend. Dat klinkt alsof er veel banen op de tocht staan, maar dat zou meevallen.
De aspergesector kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Er zijn volgens Van Henten en Vermeer steeds minder mensen die het arbeidsintensieve werk willen doen. "Zelfs de Polen doen het niet meer. Ik hoor al van telers dat ze daarom uitwijken naar lagelonenlanden", zegt Vermeer. Volgens Van Henten kan deze ontwikkeling daarom "superbelangrijk" zijn.
"In de afgelopen honderd jaar is het aantal mensen dat in de land- en tuinbouw werkt enorm afgenomen. Werkte rond 1900 nog zo'n 30 procent van de mensen in deze sector, dat is nu minder dan 3 procent." Er is dus een structurele oplossing nodig.
Daarnaast hoort Van Henten uit de sector dat de alarmbellen zijn gaan rinkelen. "Er zijn gewoon niet voldoende arbeidskrachten en dat begint steeds meer merkbaar te worden."
Half miljoen euro
De eerste machine moet voor het oogstseizoen van 2018 worden geleverd, zegt Cerescon. Eén zo'n apparaat kost ongeveer een half miljoen euro, waarschijnlijk een flinke smak geld voor een boer.
Het bedrijf stelt dat het apparaat zich in drie seizoenen terugverdient. "Het levert veel betere asperges op, waardoor een teler er meer geld voor krijgt", zegt Vermeer.
Zelfs de Polen doen het werk niet meer.
Hij verwacht dat er uiteindelijk in Nederland zo'n honderd machines nodig zijn. "In heel Europa reken ik op duizend exemplaren." Het gaat dus niet om een enorm grote sector. In Nederland gaat er naar schatting zo'n 80 miljoen euro per jaar in om.
Voor andere sectoren moeten andere oogstmachines ontwikkeld worden. Vermeer ziet ook daar een rol voor zijn bedrijf. "We zien ook mogelijkheden voor telers van tomaten, komkommers en bijvoorbeeld aardbeien."