Eric Meijers, de trainer van Achilles '29

'Achilles '29 gaat door tot het draadje knapt'

Niet alleen de eredivisie nadert zijn ontknoping. Ook in de Jupiler League worden in de komende wedstrijden de prijzen verdeeld. Deze week vijf verhalen uit de eerste divisie. Vandaag deel drie: Eric Meijers, trainer van hekkensluiter Achilles '29.

Het boek van de Jupiler League lijkt gesloten voor Achilles ’29. Hoofdtrainer Eric Meijers zegt al langer dat alleen een houdini-act zijn club in de Jupiler League kan houden. Met nog vijf wedstrijden te spelen en negen punten achterstand op FC Dordrecht lijkt directe degradatie naar de tweede divisie onvermijdelijk.

Naast de sportieve malaise staat Achilles ’29 ook bestuurlijk onder druk. 

Nu zijn wij een van de slechtste clubs uit het profvoetbal.

Achilles '29-trainer Eric Meijers

De KNVB beboette Achilles ’29 dit seizoen al wegens het niet tijdig voldoen van administratie verplichtingen. 

Aanhouding voorzitter

De recente aanhouding van voorzitter Harrie Derks zorgt eveneens voor onrust. Na zijn vrijlating meldde de club in een persverklaring dat het onderzoek naar zijn vermeende belastingfraude niets te maken heeft met Achilles ’29.

Tussen alle malaise door wordt de club gevolgd door de NTR, die een documentaire maakt. Alsof de omroep de roerige tijden had zien aankomen.

Achilles '29-voorzitter Harrie Derks

Bij Achilles ’29 overschaduwen de randzaken het voetbal. Meijers erkent dat de club momenteel sportief, organisatorisch en financieel tekortschiet. Toch herhaalt hij stug zijn lijfspreuk van dit seizoen: "Het is voor ons pas afgelopen wanneer het draadje waaraan wij hangen, geknapt is."

De vraag is natuurlijk waar het mis is gegaan dit seizoen. Meijers geeft uitgebreid antwoord, maar bij tussenkomst van de persvoorlichting leek het de club niet verstandig dat de trainer zich publiekelijk uitspreekt over zaken die volgens hen alleen het bestuur aangaan. De trainer zou zich alleen hoeven uitspreken over het voetbaltechnische gedeelte. 

Daar zegt Meijers het volgende over: "Sportief gezien ging het in de eerste seizoenshelft mis. We begonnen ongelukkig en de nederlagen werden steeds groter. Vlak voor de winter was het eigenlijk al klaar, dood. Daarna probeer je alles te repareren. Dat is te laat."

Achilles '29 speelt z'n wedstrijden op Sportpark de Heikant

Welke rol had u zelf in die situatie?
"In mijn eerste jaar Jupiler League met Achilles ‘29 zijn we als vijftiende geëindigd. Die plek wilden we dit jaar weer halen. We begonnen aan het seizoen van de waarheid, maar het lukte niet. Dat is frustrerend. Vaak wordt dan de trainer ontslagen. Maar de club heeft juist een aantal spelers vervangen door echte profspelers. Dat was voor mij plezieriger."

"Ik ben geen Van Basten die tig kansen krijgt om zich in het betaald voetbal te bewijzen. In het betaald voetbal heb ik nauwelijks ervaring, maar in 27 jaar amateurvoetbal heb ik inmiddels wel alles gewonnen wat er te winnen valt. Ook de Rinus Michels Award. Maar een situatie als deze heb ik nog nooit meegemaakt..."

Teleurstelling bij Jop van Steen (Achilles 29)

Hoe motiveert u de spelersgroep in de huidige situatie?
"Het wordt steeds lastiger om basisspelers en wisselspelers gemotiveerd te houden. Ik blijf volhouden. Ook al is dat momenteel ondenkbaar. Ik word voor gek verklaard vanwege mijn positieve houding. In het amateurvoetbal waren wij nog een voorbeeld voor de clubs in Nederland, het eindstation voor spelers. Nu zijn wij een van de slechtste clubs uit het profvoetbal."

"Wat betreft de commotie rondom de proflicentie en de recente aanhouding van onze voorzitter, daar houdt de ploeg zich niet mee bezig. Wij zijn alleen bezig met voetbal."

NEC is een van mijn drie liefdes, naast Achilles ’29 en de grootste liefde, mijn vrouw.

Achilles '29-trainer Eric Meijers

Vorige week verloor Achilles ‘29 wederom. Hoe moet het nu verder?
"Binnenkort moeten we van FC Dordrecht winnen. Zij staan vlak boven ons en dan komen we op zes punten. We hebben het niet meer in eigen hand, maar voor ons is nog steeds iedere wedstrijd een finale."

En wat doet u na dit seizoen?
"Ik heb nog gewoon een doorlopend contract. Mocht een andere club uit de Jupiler League mij willen hebben: in mijn contract staat dat als ik mij sportief kan verbeteren, ik weg mag."

"Hoe dan ook, ik blijf altijd aan Achilles ’29 verbonden, zoals Foppe de Haan dat is aan Heerenveen en zoals Arsène Wenger dat is aan Arsenal. Ik ken de mensen en zij weten dat ik mij met ziel en zaligheid voor de club inzet. Vrijwel alle amateursuccessen heb ik hier meegemaakt. Samen trokken wij ten strijde. Die innerlijke kracht heerst in de club en zit ook in mij."

"Ik wil natuurlijk wel op dit niveau actief blijven en zo hoog mogelijk trainen. Ook al eindig je onderaan in de Jupiler League, het kan zijn dat een andere club je dan toch wil hebben."

"Twee jaar geleden kon ik bijna naar NEC. Dat ging niet door. Maar daar ooit trainer worden is natuurlijk wel een wens. NEC is een van mijn drie liefdes, naast Achilles ’29 en de grootste liefde, mijn vrouw. Maar nu denk ik maar één ding: Ik wil hier overleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl