De bus na de aanslag: bij de achterbanden is op het wegdek schade te zien

Verdachte opgepakt voor aanslag Dortmund

In Duitsland is een verdachte opgepakt voor de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, gisteravond. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Het gaat om een man van 25 uit Irak die in Wuppertal woont, melden Duitse media. 

Er is ook een tweede verdachte in beeld, volgens media een 28-jarige Duitser uit Fröndenberg (Bij Dortmund en zo'n 60 kilometer van Wuppertal), maar hij zit niet vast. Het is onduidelijk of de politie naar hem zoekt of dat er nog niet voldoende bewijs is om hem op te pakken. 

De huizen van het tweetal zijn doorzocht. Waarvan ze concreet worden verdacht, wilde een woordvoerder niet zeggen. 

Bij de plek van de aanslag zijn drie identieke brieven gevonden, zegt het OM. Daarin wordt de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en verwezen naar de inzet van Duitse deelname aan de strijd tegen IS. Ook wordt bondskanselier Merkel er persoonlijk in aangesproken.

Het landelijk parket houdt vanwege de vondst rekening met een islamitische achtergrond van de aanslag, maar sluit niet uit dat de daders uit een andere hoek komen. Wel hebben de rechercheurs "aanzienlijke twijfels" bij een brief waarin antifascisten de aanslag opeisen. Die circuleert sinds gisteravond op internet.

Metalen staafjes

Gisteravond ontploften bij de spelersbus drie explosieven, die tot op honderd meter voelbaar waren. De explosieven waren vermoedelijk verstopt in een heg. Ze waren voorzien van metalen staafjes, waarvan er zich een in de hoofdsteun van een stoel in de bus heeft geboord. Het OM spreekt daarom van geluk dat er maar één speler van Dortmund gewond is geraakt. Wat voor ontstekingsmechanisme er is gebruikt en wat voor soort springstof is nog onduidelijk. 

Omdat justitie uitgaat van een terroristisch motief, heeft het landelijk parket het onderzoek naar zich toegetrokken.

Deelstaatminister Jäger van Noordrijn-Westfalen zei vanmiddag ook dat de autoriteiten "volledig in het duister tasten" over de achtergrond van de aanslag. Hij zei dat de gevonden brieven atypisch zijn en dat de echtheid ervan nog wordt gecontroleerd.

Champions League

De explosieven ontploften gisteravond rond 19.15 uur. Het elftal van Dortmund was toen net vertrokken voor het Champions League-duel tegen AS Monaco. Vanwege de aanslag werd het duel verplaatst naar vandaag.

Bij de inhaalwedstrijd, vanavond om 18.45 uur, is extra veel politie op de been. Toeschouwers wordt gevraagd om eerder naar het stadion te komen, omdat het vanwege de extra veiligheidsmaatregelen langer kan duren voordat iedereen binnen is. Rugzakken zijn verboden.

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken en deelstaatpremier Kraft zitten vanavond uit solidariteit in het stadion in Dortmund. Kraft zegt dat ze nog steeds is geschokt door de gebeurtenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl