Ahmadinejad wil onverwacht opnieuw president van Iran worden
De Iraanse oud-president Ahmadinejad heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld voor het presidentschap. Zijn kandidatuur voor de verkiezingen in mei wordt gezien als een grote verrassing en hij lijkt daarmee de hoogste geestelijk leider Khamenei uit te dagen. Die had duidelijk gemaakt dat hij een terugkeer van de zeer conservatieve Ahmadinejad niet ziet zitten en dat het alleen maar zou leiden tot polarisatie.
In Iran heeft ayatollah Khamenei feitelijk meer macht dan de president. In een persbijeenkomst waarin Ahmadinejad zijn kandidatuur bekendmaakte, deed hij de opmerking van Khamenei af als "gewoon een advies". Journalisten van persbureau AP zagen dat de Iraanse ambtenaren verbaasd waren toen ze het papierwerk voor de aanmelding van Ahmadinejad in orde maakten.
Gematigder
Iran lijkt de laatste jaren onder het presidentschap van Hassan Rohani een gematigder koers te varen. Zo sloot het land in 2013 een nucleair akkoord met de leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in ruil voor vermindering van de sancties.
Mahmoud Ahmadinejad, die van 2005 tot 2013 president was, voerde een krachtiger anti-westers beleid. Hij haalde tijdens zijn presidentschap vaak uit naar het Westen, dreigde meerdere keren met het vernietigen van Israël en noemde de Holocaust een sprookje.
Bij zijn herverkiezing in 2009 gingen honderdduizenden mensen de straat op, omdat ze de uitslag niet vertrouwden. Duizenden mensen werden vastgezet en tientallen demonstranten overleefden deze 'groene revolutie' niet.
Vicepresident
Ahmadinejad wil samen met zijn voormalige vicepresident Hamid Baghaei terug in functie komen. Hij zegt dat hij zich alleen heeft aangemeld "om Baghaei te steunen". Overigens zat de vicepresident in 2015 nog zeven maanden in de gevangenis. Vermoedelijk vanwege corruptie, maar de aanklacht is nooit openbaar gemaakt. De zaak tegen hem loopt nog.
In totaal hebben meer dan 120 kandidaten zich aangemeld voor de verkiezingen, die op 19 mei worden gehouden. De inschrijving sluit zaterdag en alle kandidaten moeten nog worden goedgekeurd door de zogenoemde Raad der Hoeders, een raad van twaalf islamitische geestelijken en rechtsgeleerden.