Marathon des Sables
NOS NieuwsAangepast

De koelste en de heetste marathon in dezelfde week

Een groter contrast is er bijna niet. Op de Noordpool rennen warm ingepakte marathonlopers door de zachte sneeuw bij min 31 graden en een paar duizend kilometer zuidelijker gebeurt hetzelfde, maar dan door het zand bij een temperatuur van plus 45 graden.

Wat zou jij doen als je moet kiezen?

Op de Noordpool is de marathon georganiseerd op de Russische ijsplaat Barneo, waar een basiskamp is gevestigd. 54 deelnemers uit 20 landen deden er aan mee. Ze moesten twaalf etappes afleggen en konden na elke etappe even opwarmen in een tent. 

Niemand gaat hier zijn persoonlijk record verbeteren.

Richard Donovan, organisator van de koelste marathon

Ze hadden te maken met moeilijke omstandigheden door zachte sneeuw en een ongelijke ondergrond waarop ze gemakkelijk konden uitglijden. Echt snel ging het dan ook niet.

"Het is een klassieke Noordpoolloop, het is uitdagend, maar niemand gaat hier zijn persoonlijk record verbeteren", zegt organisator Richard Donovan. "Ik weet zeker dat ze me na iedere etappe zullen vervloeken, maar aan het eind was het het allemaal waard."

En zo voelde winnaar Piotr Suchenia het ook. De Pool won de race in 4 uur, 6 minuten en 34 seconden. "Ik zou er niets aan willen veranderen. Het is een unieke plaats en ik ben blij dat ik heb meegedaan, maar een strand in Miami klinkt op dit moment ook wel erg aantrekkelijk."

Over zand gesproken: in het zuiden van Marokko zijn de lopers een stuk langer bezig met hun marathon. De 'marathon van het zand' duurt 7 dagen en daarin leggen de lopers 250 kilometer af in zes etappes.

Iedere deelnemer draagt zelf zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken en slaapspullen. Water wordt strikt gerantsoeneerd en gecontroleerd. Slapen doen de deelnemers in door de organisatie geregelde bedoeïenententen. En hoewel het kwik overdag kan oplopen tot zo'n 45 graden, koelt het 's nachts af tot onder de 5 graden.

De renners zijn vandaag bezig met de derde etappe. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl