NOS NieuwsAangepast

Nederlands bedrijf begeeft zich op de 'wachtwoordmarkt'

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

Heb je ook moeite met je wachtwoorden onthouden? Je bent niet de enige. Uit datalekken blijkt telkens weer dat mensen kiezen voor simpele wachtwoorden, omdat ze ze anders niet kunnen onthouden.

Gelukkig bestaan er wachtwoordmanagers, programmaatjes waar je je wachtwoorden in kunt opslaan. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden: het wachtwoord waarmee je je wachtwoordmanager hebt beveiligd. Maar dat roept ook de vraag op: hoe veilig is dat, al je wachtwoorden op één plek?

Een Nederlands bedrijfje claimt die wachtwoorden met meer aandacht voor privacy te kunnen opslaan, omdat ze op Nederlandse bodem zijn opgeslagen. Het gaat om het Amsterdamse bedrijfje Vaulteq. "Omdat onze gegevens hier zijn opgeslagen, vallen alle data onder de strenge Nederlandse privacywetgeving", zegt medeoprichter Frederik Derksen van het bedrijf.

Kluis voor wachtwoorden

Een wachtwoordmanager werkt relatief simpel: het is een soort kluis waarin je per website gebruikersnamen en wachtwoorden kunt bewaren. Dat gebeurt versleuteld, zodat je gegevens niet in verkeerde handen kunnen vallen. Dat doen alle wachtwoordmanagers, waaronder bekende varianten als Lastpass, Dashlane en 1Password. Maar er is geen andere wachtwoordmanager die in Nederland is gevestigd en zijn data alleen hier opslaat. 

Bedrijfsgegevens

De privacywetgeving in Nederland is strenger dan die in de Verenigde Staten, waar concurrenten Lastpass en Dashlane zijn gevestigd. "Vooral vanuit bedrijven was daar veel behoefte aan", aldus medeoprichter Derksen. Bedrijven willen en mogen niet zomaar gevoelige gegevens in het buitenland opslaan.

Dat betekent overigens niet dat de gegevens honderd procent veilig zijn: Nederland ligt juist onder vuur van privacy-organisaties omdat politie en inlichtingendiensten veel meer macht krijgen. Ook bestaat er altijd het risico op hackers. Concurrent Lastpass kan daarover meepraten; de afgelopen tijd vonden beveiligingsonderzoekers herhaaldelijk beveiligingsproblemen.

Nadeel

Het gebruik van Vaulteq en sommige andere wachtwoordmanagers heeft een belangrijk nadeel: als je je toegangscode bent vergeten, kun je niet meer bij je wachtwoorden. "Dat is omwille van de veiligheid", zegt Derksen. Je toegangscode is namelijk de sleutel waarmee de wachtwoorden zijn beveiligd, en het bedrijf beschikt zelf niet over een kopie.

In eerste instantie wilde Vaulteq overigens een fysiek kastje maken dat je met je mee kunt nemen en waar je wachtwoorden in zijn opgeslagen, maar daar bleek te weinig interesse voor. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl