Pavel Nedved
NOS VoetbalAangepast

Nedved leidt Juventus nu met stropdas

Pavel Nedved was als speler een held in Turijn, vanwege zijn klasse en zijn inzet. Tegenwoordig is hij een populaire vice-voorzitter. Zijn haardos is bijna onveranderd, maar het zwartwitte Juventus-tricot heeft hij verruild voor een pak.

Hoofdrol in Camp Nou

In april 2003 deed Nedved nog mee tegen FC Barcelona, ook in de kwartfinales van het kampioenenbal. Net als keeper Gianluigi Buffon en de huidige Barça-trainer Luis Enrique bij Barcelona.

Na de 1-1 in Turijn bleef het tot de 53ste minuut 0-0 in Camp Nou. Toen verstuurde Edgar Davids een steekpass en sneed Pavel Nedved door de defensie van Barcelona om de openingsgoal binnen te schieten.

Pavel Nedved schiet Juventus aan de leiding tegen Barcelona, Carles Puyol komt te laat

Na verlenging won Juve uiteindelijk met 2-1 en in de halve finales wachtte het Real Madrid van Zinedine Zidane, Nedveds voorganger bij Juve. Opnieuw bleken de Italianen te sterk voor een Spaanse grootmacht, maar voor Pavel Nedved eindigde de return ondanks een doelpunt in mineur.

De Tsjech ontving een gele kaart voor een overtreding op Steve McManaman en wist meteen hoe laat het was. Schorsing. Geen finale.

Trouw aan Juventus

Zonder Nedved verloor Juve de eindstrijd van AC Milan. De Bianconeri veroverden wel de Italiaanse landstitel en Nedved kreeg later dat jaar de individuele beloning voor zijn topjaar. Hij ontving de Ballon d’Or als Europees Voetballer van het Jaar.

Pavel Nedved met de Ballon d'Or in december 2003

Nedved bleef Juventus in het vervolg van zijn loopbaan trouw, ook na de vanwege het omkoopschandaal verplichte degradatie naar de Serie B in 2006. Na één jaar keerde Nedved met Juventus terug op het hoogste Italiaanse niveau en in 2009 zette de Tsjech een punt achter zijn voetballoopbaan.

Maar zijn tijd bij Juventus was daarmee niet voorbij.

2002: Pavel Nedved in actie tegen Feyenoord

Drie jaar na zijn afscheid als speler trad Nedved toe tot de directie van Juventus en in 2015 werd hij vice-voorzitter, de rechterhand, het voetbalverstand, van voorzitter Andrea Agnelli.

In die hoedanigheid heeft hij dagelijks contact met sportdirecteur Fabio Paratici en algemeen directeur Giuseppe Marotta. Samen bepalen zij het transferbeleid.

Ook is Nedved dagelijks te vinden rondom het eerste team van trainer Massimiliano Allegri, praat hij met spelers en bezoekt hij wedstrijden van jeugdteams. Zijn inzet als speler was uniek, maar ook als vice-voorzitter weet Nedved van wanten. Dat zien en waarderen de fans.

Pavel Nedved

Tijd voor Europese hoofdprijs

Na vijf landstitels op rij en de verloren finale van de Champions League tegen FC Barcelona in 2015 is het volgens Nedved tijd voor de Europese hoofdprijs voor de huidige koploper in de Serie A.

Buffon en Juve wil leren van CL-finale 2015

"Juve wordt elke dag sterker", zei de inmiddels 44-jarige Nedved op de website van Juventus. "Deze wedstrijd had op geen beter moment kunnen komen. We zijn er klaar voor, maar we moeten op ons best zijn om Barcelona te verslaan." 

"En ik herinner me een confrontatie waarbij de return ook in Camp Nou was", aldus Nedved. "Die verliep goed voor ons…."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl