Demonstranten in Kasjmir bekogelden de politie met stenen
NOS Nieuws

Politie opent vuur op demonstranten Kasjmir: 6 doden

Bij rellen op de dag van een tussentijdse verkiezing in de Indiase deelstaat Kasjmir zijn zes doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Toen een groep separatisten stembureaus in een kiesdistrict nabij de hoofdstad Srinagar probeerde te bestormen, opende de politie het vuur. 

De activisten, die leuzen riepen voor afscheiding van India, hadden de kiezers opgeroepen de stembusgang te boycotten.

Ze bestookten de stembureaus met stenen en brandbommen, en vernielden elektronische stemmachines, verklaarde de politie naderhand. Er werden in totaal 200 gewelddadige incidenten gerapporteerd. De doden vielen op verschillende plaatsen in het kiesdistrict waar de betogers botsten met de politie. 

Ultralage opkomst

In zeker zeventig stembureaus konden kiezers helemaal niet meer terecht. Uiteindelijk bleef de opkomst in het kiesdistrict waar gestemd werd, steken op 6,5 procent. Volgens het hoofd van de kiescommissie wordt later besloten of de kiezers die hun stem niet konden uitbrengen, nog een tweede kans krijgen.

De separatisten in Kasjmir voeren al tientallen jaren een bloedige strijd voor onafhankelijkheid van India, of voor aansluiting bij het islamitische Pakistan. Kasjmir werd bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 opgedeeld. Beide landen voerden al twee oorlogen over Kasjmir. 

India heeft 500.000 militairen in de regio gestationeerd om de orde te bewaren. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl