De Franse politie vindt verborgen wapens van de ETA
NOS Nieuws

Franse politie vindt wapens, explosieven op aanwijzing ETA

De Franse politie heeft in wapenopslagplaatsen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA vuurwapens en honderden kilo's explosieven gevonden. Dat heeft het parket in Parijs bekendgemaakt. De ETA heeft een lijst met plaatsen waar wapens verstopt zijn overgedragen aan de politie, op de dag waarop de beweging zich officieel van alle wapens ontdoet.

Het zou gaan om acht wapenopslagplaatsen. Die liggen allemaal in het Franse departement Pyrénées-Atlantiques, dat grenst aan Spanje. Direct nadat de ETA de opslagplaatsen had vrijgegeven begonnen zo'n 200 politieagenten, bijgestaan door explosievenexperts, met het opsporen en veiligstellen van het wapentuig, de munitie en de springstoffen. 

Volgens de groep die heeft bemiddeld bij de ontwapening door de ETA, gaat het om in totaal 120 vuurwapens, munitie en drie ton aan explosieven. De veertig jaar durende gewapende strijd van de ETA om afscheiding van Spanje heeft meer dan 800 mensenlevens geëist. 

Bayonne

De groep die bloedige aanslagen pleegde en tegenstanders liquideerde, kondigde in 2011 een wapenstilstand af maar leverde de wapens nog niet in. Dat is pas vandaag gebeurd met de bekendmaking van de wapenopslagplaatsen, tijdens een officiële ceremonie in het Franse Bayonne. 

De Spaanse regering houdt vast aan zijn harde koers: gevangen ETA-leden hoeven niet op amnestie te rekenen en Madrid is ook niet van plan om ETA-gedetineerden over te plaatsen naar gevangenissen in Baskenland. 

Verder eist de Spaanse regering dat de groepering excuses aanbiedt voor het leed dat de ETA heeft veroorzaakt, en dat de beweging zichzelf opheft. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl