NOS VoetbalAangepast

Ziyech: van afmaker naar voorbereider

De verwachtingen zijn hooggespannen als Hakim Ziyech begin dit seizoen voor 11 miljoen euro de overstap maakt van FC Twente naar Ajax. Maar na een sterk begin valt Ziyech qua prestaties behoorlijk ver terug. In de Europa League-wedstrijd in en tegen FC Kopenhagen in de achtste finales zit Ziyech zelfs op de bank.

Genieten van Hakim Ziyech bij Ajax

Tegen Feyenoord excelleert Ziyech. Dan zien de Amsterdamse fans weer de middenvelder die ze het liefste zien. Fel, balvast en strooiend met de ene na de andere splijtende pass. Ziyech is zijn directe tegenstander Karim El Ahmadi op alle fronten de baas en aan de hand van de spelmaker wint Ajax de Klassieker dik verdiend van Feyenoord. In Studio Voetbal wordt de middenvelder later op de avond overladen met complimenten.

Minder goals, minder schoten en minder dribbels 

De grote vraag is nu: is Ziyech in Amsterdam een andere voetballer geworden? Wat zeggen de cijfers? Het is duidelijk dat Ziyech minder doeltreffend is in het shirt van Ajax. Voor de Tukkers maakte Ziyech als aanvaller 17 doelpunten in de laatste 34 wedstrijden: een gemiddelde van een half doelpunt per wedstrijd. Bij Ajax, waar hij vaak vanuit het middenveld komt, staat de teller op 6 goals na 25 duels. Dat is een gemiddelde van een kwart doelpunt per duel.

Met het aantal schoten op doel is Ziyech koploper in de eredivisie. Hij schoot 133 maal op doel, waarvan 103 buiten het zestienmetergebied. Ter vergelijking: Lewis Baker staat op de tweede plaats met een aantal van slechts 54. Dat is een verschil van 49 schoten. Toch komt Ziyech niet aan zijn aantal van dat bij FC Twente; in de laatste 37 duels schoot hij daar maar liefst 185 keer op doel.

Verder is opvallend dat de middenvelder minder dribbelt in Amsterdam. Dat aantal is teruggelopen van gemiddeld 7,2 naar 4,4 per wedstrijd.

In de winterstop onderkende Ziyech al een verschil. "In de top hoort ook verdedigende arbeid. Dat hoort ook bij de visie van Peter Bosz. Hij zorgt ervoor dat ik nu meer meters maak. Ik heb de statistieken niet gezien, maar ik voel wel dat ik meer kilometers maak tijdens wedstrijden."

Hakim Ziyech

Meer assists, meer passes

Ziyech creëert meer kansen voor zijn elftal dan in zijn periode bij Twente. In de categorie 'gecreëerde kansen' van het statistiekenbureau OPTA gaat Ziyech in de eredivisie met grote afstand aan de leiding. De middenvelder van Ajax zorgde voor 108 mogelijkheden voor zijn elftal. Davy Pröpper van PSV staat op de tweede plaats met 'slechts' 68 gecreëerde kansen.

Het aantal van Ziyech bij Ajax komt neer op 4,1 gecreëerde kansen per 90 minuten. Bij Twente creëerde hij nog 2,9 kansen per wedstrijd.

In de eredivisie heeft Ziyech ook het grootste aandeel in alle gecreëerde kansen van zijn elftal. Hij is verantwoordelijk voor 22 procent van alle kansen van Ajax. Yassin Ayoub (FC Utrecht) en Sam Larsson (Heerenveen) volgen met 21 procent.

Ook op het lijstje 'assists' staat Ziyech bovenaan in de eredivisie met twaalf voorbereide doelpunten. Sam Larsson (Heerenveen) en Nicolai Jørgensen (Feyenoord) volgen met tien.

Hakim Ziyech, middenvelder van Ajax

Het aantal passes is in Amsterdam gegroeid. In Enschede gaf hij gemiddeld 36 passes per wedstrijd; in Amsterdam 51. De passnauwkeurigheid is bij Ajax nog beter dan bij FC Twente. In Enschede kwam hij tot 72 procent passnauwkeurigheid. In Amsterdam is dat nog hoger: 76 procent passnauwkeurigheid.

Conclusie

Ziyech is in Amsterdam van een doelpuntenmaker getransformeerd tot een voorbereider. Het aantal doelpunten is bijna gehalveerd. Ook het aantal schoten op doel is flink afgenomen. Daar staan tegenover meer assists, meer gecreëerde kansen, meer passes en meer balcontacten.

Bosz erg tevreden

Ajax-trainer Peter Bosz is erg blij met de metamorfose van Ziyech. "Ik ben zeer tevreden over Hakim. Voor hem is een enorme omslag gaande. Bij Twente dacht hij als rechtsbuiten voornamelijk vanuit balbezit. Bij Ajax vraag ik iets anders van hem. Als hij in balbezit is, moet hij zijn bijzondere kwaliteiten aanspreken. Met name zijn passing en het 'diepkijken'. Hij durft een bal vooruit te spelen. Maar hij zal op het middenveld ook zijn werk moeten doen. Bij Twente liep hij acht kilometer per wedstrijd, bij ons elf kilometer."

En Ziyech zelf? "Het gaat nu lekker. Maar aan complimenten heb ik niks. Daar word je niet beter van..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl