Verkeersdrukte in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

'Nederlanders zijn veilige rijders, Italianen niet'

Nederlanders gedragen zich redelijk netjes op de weg, vinden Europese automobilisten. Ze maken zich weinig schuldig aan gevaarlijk rijgedrag, zoals rijden zonder veiligheidsgordel of sms'en achter het stuur. 

In de Europese Barometer voor verantwoord rijgedrag van onderzoeksbureau Ipsos eindigt Nederland op de derde plek, achter Zweden en Duitsland. Groot-Brittannië staat vierde. 

De Italianen worden gezien als de gevaarlijkste chauffeurs, gevolgd door de Grieken en de Polen. Deze chauffeurs rijden bijvoorbeeld het vaakst over de vluchtstrook of kruipen oververmoeid of met drank op achter het stuur. 

Vergelijking

Ipsos deed onderzoek onder ruim 12.000 Europeanen in elf landen. Zij moesten het rijgedrag van hun landgenoten vergelijken met dat van andere Europeanen. Volgens het onderzoeksbureau waren de chauffeurs kritischer over het rijgedrag van anderen dan van zichzelf. 

De meningen over gevaarlijk rijgedrag verschillen per land. Nederlanders denken dat de meeste dodelijke ongevallen worden veroorzaakt door onoplettendheid (bijvoorbeeld tijdens het gebruik van smartphones achter het stuur), Polen denken dat dronkenschap en te hard rijden de grootste boosdoeners zijn.  

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl