Fans gaan in 2015 op de foto met hun favoriete YouTuber op VEED

Instagram, YouTube, Snapchat: Amsterdam dit weekend 'videohoofdstad'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Bekende YouTubers, gillende meiden en talenten die hopen de volgende ster te worden: Amsterdam is dit weekend omgetoverd tot 'videohoofdstad'. Er vinden twee festivals plaats waarbij online videomakers centraal staan: het internationale VidCon en het Nederlandse VEED. 

Het is opvallend dat ze tegelijk zijn, de ene wordt georganiseerd in de RAI en de ander in de Westergasfabriek. Hier en daar wordt ook wel toegegeven dat de timing niet heel handig is. Je kan als fan en als maker tenslotte maar op één plek tegelijk zijn. 

Duizenden bezoekers

Het is voor het eerst dat VidCon, een tot nu toe Amerikaans festival, in Europa plaatsvindt. "We vinden Amsterdam een fantastische plek, naar onze mening komt de Europese cultuur hier goed tot zijn recht", zegt Hank Green. Hij organiseert samen met zijn broer John het festival. Die kent de stad goed: "De verfilming van mijn boek, The Fault in Our Stars, is hier deels opgenomen." 

Daarnaast werd John ook geïnspireerd doordat hij in een Amsterdams café een bijeenkomst over video's maken organiseerde.

Het is de vraag hoe de Nederlandse editie zal verlopen, VidCon draait in de VS al een paar jaar mee, en is daar ook een stuk groter. Hier komen naar verwachting zo'n 4000 geïnteresseerden op af. Het is daarmee kleiner dan Video Days, een soortgelijke conferentie in Duitsland, waar 20.000 mensen op afkomen.

Snel gegroeid

De online videowereld is relatief jong. Sinds ongeveer vijf jaar is het maken van een online video of vlog populair. In die korte tijd zijn sommige YouTubers enorm bekend geworden. Het hebben van honderdduizenden en zelfs miljoenen abonnees is niet gek. 

Toch kunnen er slechts zo’n vijftig makers in Nederland echt van leven, schat Omar Kbiri. Hij heeft een eigen talentenbureau, Maak, en is de organisator van VEED. "Maar dat aantal zal snel groeien, denk ik."

Chris Awake, een YouTuber, was gisteren al op het evenemententerrein van de RAI te vinden

De belangrijkste plek voor online video is YouTube. Het platform besloot onlangs om strenger te worden voor de gemeenschap van videomakers. Er is een drempel opgeworpen: pas nadat je kanaal 10.000 weergaven heeft gehad, ga je geld verdienen aan je producties.

De meningen verschillen over of de maatregel gaat werken. "Dat kan heel lastig worden voor jonge YouTubers, die net beginnen", zegt Jonatan de Boer van Onlane, een talentenbureau dat videomakers begeleidt. "Ik denk dat het goed is om het kaf van het koren te scheiden", zegt Hank Green. "Je hebt vrij snel 10.000 weergaven, als je dat niet haalt, is het de vraag hoe goed je bent. YouTube moet iets doen." 

Musical.ly

Wat dit weekend tegelijkertijd ook duidelijk maakt, is dat YouTube al lang niet meer het enige videoplatform is dat er toe doet. Ook Instagram, Snapchat én Musical.ly zijn belangrijke spelers. Met name deze laatste is nieuw, al geldt dat niet voor de bezoekers van VidCon en VEED, die de app vaak al kennen. Musical.ly draait om het meezingen of playbacken van muzieknummers en dat vervolgens in een video opnemen. De Duitse tienertweeling Lisa en Lena hebben daar 20 miljoen volgers.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het platform is vooral populair onder tienermeisjes van een jaar of 13. "Ik denk dat de app een goed voorbeeld is van hoe een genre een apart platform kan worden", zegt Green. "Wat dat voor de toekomst betekent, weet ik niet, maar het kan best zo zijn dat elke leeftijdsgroep zijn eigen platform krijgt." 

Dat denkt De Boer ook. "Facebook, Instagram, Snapchat en Musical.ly hebben allemaal een beetje hun eigen doelgroep, al concurreren ze met elkaar ook op kijktijd." Die strijd gaat voorlopig nog wel even door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl