Arno Kamminga
NOS SportAangepast

Kamminga blijft verrassen op schoolslag

Schoolslagspecialist Arno Kamminga heeft tijdens de Swim Cup Eindhoven opnieuw zijn klasse getoond. In december kwalificeerde hij zich al verrassend voor de WK zwemmen op de 200 meter schoolslag. Maar in het Pieter van den Hoogenband-stadion liet Kamminga zien dat hij ook op de 50 meter WK-waardig is. 

Kamminga tikte aan na 27,47. Dat was 0,01 boven de limiet, maar omdat hij wel voldeed aan de 'debutantenlimiet' (27,51), mag hij toch naar Boedapest. “Het gaat echt fantastisch, alles klopt, alles valt op zijn plaats. Bizar.”

De progressie die de 21-jarige Kamminga maakt, sinds hij afgelopen zomer overstapte naar het nationaal trainingscentrum in Amsterdam, is onmiskenbaar. “Ik werk daar zo geweldig samen met trainer Mark Faber en het team. Ik ga met plezier naar elke training en dan komen dit soort dingen er ook uit.”

Terugkeer van schoolslagspecialist

De doorbraak van Kamminga is opmerkelijk, aangezien Nederland de afgelopen jaren alleen furore maakte op de vrije slag. De laatste schoolslagzwemmer van mondiale klasse, Lennart Stekelenburg, nam afscheid na de Spelen van 2012. “Sinds Londen zijn er wel wat mensen geweest, maar iedereen was net-niet Lennart. En ik kom er nu aan.”

Als schoolslagspecialist voelt Kamminga zich nog altijd een wat vreemde eend in de bijt. “Ik doe lekker gek in de training. Dat mag als schoolslagzwemmer. Constant geintjes uithalen tussendoor, spullen verstoppen. Geweldig.”

Maar bovenal zet hij reuzenpassen in zijn nog prille carrière. “Ik kom van de ene in de andere verbazing. Dat ik mij in december al plaatste voor de WK was geweldig. Daarna ben ik voor het eerst op trainingskamp geweest. Het wordt alleen maar mooier nu.” Bovendien, constateert Kamminga, zit er nog veel rek in. “Ik ben nog lang niet aan mijn top. Want als je aan je top zit, pak je tiendes of honderdsten per keer. En ik zwem secondes eraf.”

Duizenden toeschouwers

Eind juli maakt Kamminga zijn debuut op de WK in Boedapest. “Er zal veel op mij af komen daar. Hier in Eindhoven kunnen 3.000 mensen zitten, dat is mijn grootste stadion tot nu toe. Op de WK kunnen er 14.000 in. Dat is even andere koek. Aan mijn tijden te zien, zullen halve finales er zeker inzitten. Voor finales moet ik nog een stap maken. Maar ik heb nog bijna honderd dagen, dus ik ga weer hard trainen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl