Opnieuw Europese stad opgeschrikt door aanslag op voetgangers
In Stockholm is een vrachtwagen ingereden op een groep mensen in een drukke winkelstraat in het centrum. Daarbij zijn een aantal doden gevallen.
Terreurorganisaties Islamitische Staat en al-Qaida riepen vorig jaar hun aanhangers op om met voertuigen op 'ongelovigen' in te rijden. Het is onduidelijk of de dader van vandaag banden had met een van deze organisaties, maar sinds de oproep zijn er wel al verschillende aanslagen gepleegd. Een overzicht.
Nice
De eerste aanslag met een voertuig was op 14 juli 2016 in Frankrijk. In Nice reed een vrachtwagen met hoge snelheid in op een mensenmassa die op de boulevard de nationale feestdag vierde. Daarbij vielen 86 doden.
In december werden er elf verdachten voor de aanslag gearresteerd. Ze zouden de dader hebben geholpen. De aanslag werd gepleegd door de Franse Tunesiër Mohamed Bouhlel. Hij werd doodgeschoten.
Berlijn
Op 20 december vorig jaar gebeurde eenzelfde soort aanslag: een man reed met een vrachtwagen in op het publiek bij een kerstmarkt in Berlijn. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven, zeker 48 mensen raakten gewond.
De dader, Anis Amri, sloeg na de aanslag op de vlucht. Een paar dagen later werd Amri in de buurt van Milaan doodgeschoten door een politieagent. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat. Later werden nog meerdere verdachten gearresteerd.
Londen
Een man reed op 22 maart tientallen mensen aan op de Westminster Bridge in Londen en stak daarna een politieman neer. Daarop werd hij door andere politiemensen doodgeschoten. Bij de aanslag vielen vier doden en tientallen gewonden.
De dader, Khalid Masood, leek eerst alleen te handelen maar na de aanslag pakte de politie toch nog elf mensen op, daarvan kwamen er negen weer op vrije voeten.
Antwerpen
Een dag na de aanslag in Londen leken voetgangers in het centrum van Antwerpen te ontsnappen aan een aanslag. Een Tunesische Fransman reed daar door een druk voetgangersgebied met winkels. Er vielen geen slachtoffers.
Het federaal parket betwijfelde al snel of de man een terreuraanslag had willen plegen. Zelf zei hij dat hij op zoek was naar zijn vriendin en plotseling in de drukke winkelstraat reed. Hij zit nog wel vast voor verboden wapenbezit.