Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco
NOS Nieuws

Twitter weigert identiteit Trump-criticus te delen

Twitter heeft de Amerikaanse regering aangeklaagd omdat het bedrijf onder druk is gezet om de identiteit van een gebruiker te onthullen. Twitter weigert dit. Het gaat om de persoon achter het account @ALT_uscis. 

'Alt' in de naam staat voor alternatief en 'uscis' voor United States Citizenship and Immigration Services. Het account omschrijft zichzelf als een groep of persoon die weerstand wil bieden tegen immigratie en lijkt daarmee een reactie te zijn op het strenge immigratiebeleid dat president Trump wil voeren. 

Sinds de inauguratie van Trump zijn er diverse Twitter-accounts verschenen, vermoedelijk van federale medewerkers die via het kanaal hun ongenoegen uiten over het beleid van de regering-Trump. Ook voor bijvoorbeeld milieudienst EPA en ruimtevaartorganisatie NASA werden alternatieve Twitter-accounts geopend. 

Vrijheid van meningsuiting

Sinds de registratie in januari van dit jaar zijn via @ALT_uscis ruim 8800 berichten verstuurd. Het account wordt  door bijna 120.000 mensen gevolgd. Nadat het nieuws bekend werd stuurde het account een bericht de wereld waarin het wijst op het feit dat vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Dat gegeven gebruikt Twitter ook in zijn verweer. "Het verzoek van de Amerikaanse overheid zou een zeer negatief effect hebben op wat het account wel en niet kan zeggen en dit kan gevolgen hebben voor soortgelijke accounts." 

Sympathie

Het bedrijf lijkt daarnaast sympathie te hebben voor dit soort accounts die ingaan tegen wat de Amerikaanse overheid wil. In de aanklacht die Twitter naar de rechtbank heeft gestuurd, noemt het bedrijf dit soort accounts "een nieuwe en innovatieve klasse van Amerikaanse sprekers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl