NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse 'Wallenoffensief' slaat aan, 'maar gaat niet ver genoeg'

Terugdringen van criminaliteit, minder overlast en een leefbaar gebied voor bewoners: dat is het doel van het Binnenstad Offensief dat de gemeente Amsterdam eind vorig jaar inzette. Vandaag komt de gemeente met een tussenrapportage. Sommige dingen zijn verbeterd, andere niet. "Het gaat niet ver genoeg", zegt Walther Ploos van Amstel van wijkorgaan D'oude Stadt. 

Sinds 1 december zijn tientallen extra handhavers en agenten de strijd aangegaan met de overlast in de binnenstad. Het offensief werd ingezet na aanhoudende klachten en toenemende drukte in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente maakt nu een eerste balans op. 

Het offensief loopt nog tot 1 juni, maar zoals het er nu naar uitziet, wordt dat verlengd tot na de zomer.

Neem de flitstoeristen: dat zijn mensen die met een bus aankomen en in anderhalf uur De Wallen over moeten.

Walther Ploos van Amstel

Uit de tussenrapportage blijkt dat de extra inzet z'n vruchten afwerpt. Het aantal straatroven en, hoewel in mindere mate, zakkenrollerij daalde. Daarnaast werden drugsdealers op heterdaad betrapt en uit de binnenstad geweerd. Veel bewoners zijn positief over de gerichte aanpak, toch vinden veel mensen dat de overlast niet merkbaar is afgenomen.

"Er kan alleen gehandhaafd worden op dingen die juridisch niet mogen", zegt Ploos van Amstel. "Dus gillend en dronken door de stad lopen, dat mag en gaat door. Dus het pakt niet echt aan wat de bewoners van de binnenstad merken."

Volgens Ploos van Amstel hebben de problemen te maken met de enorme druk op de binnenstad, en dan met name op De Wallen. "Het zijn zeker niet alleen de toeristen. Het zijn ook de hordes dagjesmensen in het weekend."

Amsterdam moet een ander soort toerist gaan aantrekken, zegt hij. "Neem de flitstoeristen: dat zijn mensen die met een bus aankomen en in anderhalf uur De Wallen over moeten. Die gaan in groepen van zestig en ze staan overal stil. Of neem de riviercruises, die vier uur in de stad liggen. De mensen die meevaren moeten binnen die tijd alle hoogtepunten van de stad zien. En dat doen ze allemaal in dezelfde volgorde. We moeten inzetten op een betere kwaliteit toeristen."

De kraan staat niet open, de dijken zijn doorgebroken!

Walther Ploos van Amstel

De Amsterdammers kunnen de borst vast natmaken met het paasweekend voor de deur. Bijna alle hotelbedden in Amsterdam zijn bezet, en dat betekent dat er meer dan 65.000 toeristen komen. Wat er nog wel beschikbaar is voor twee personen voor drie nachten? Bijvoorbeeld een bed op een slaapzaal á 700 euro, zag verslaggever Marc Hamer.

Hij vond dat op Airbnb, maar ook dan moet je snel zijn, want daar is nog 1 procent van het aanbod beschikbaar. Dat betekent dat er bijna 15.000 woningen zijn gereserveerd via het populaire platform. "Met alleen Airbnb praat je over bijna 50.000 extra gasten in de stad. Dan hebben we een mooie hotelstop, en dan zie je dit. De kraan staat niet open, de dijken zijn doorgebroken!"

Iedereen is het erover eens dat er meer moet gebeuren dan alleen handhaving. Dat blijft een sluitstuk, geeft burgemeester Van der Laan toe in een brief aan de gemeenteraad. Samen met politie, bewoners, ondernemers en de toeristenbranche zijn maatregelen nodig om de gevolgen van de drukte tegen te gaan.

"Ik denk dat er met Pasen een moment kan komen dat het afsluiten van delen van De Wallen het enige is dat helpt", zegt Ploos van Amstel. "Dat is eerder gebeurd met de Gay Pride, net zoals met de Kalverstraat rond Kerst. Ik zou dat verschrikkelijk vinden. Dit is mijn woonwijk, ik leef hier. En ik zou het heel erg vinden als mijn wijk op slot moet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl