NOS SportAangepast

Abdi Nageeye als enige Nederlander in nieuw marathonteam

Marathonloper Abdi Nageeye maakt deel uit van het eerste commerciële marathonteam ter wereld. De Nederlander is een van de 48 mannelijke en 12 vrouwelijke wegatleten die voortaan verder gaan onder de naam NN Running Team.

Nageeye enige Nederlander in nieuw internationaal atletiekteam

De bedoeling is dat in de toekomst verschillende lopers uit het team deelnemen aan dezelfde wedstrijd.

Behalve Nageeye hebben grote sterren zoals de olympisch kampioenen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele en Florence Kiplagat, winnares van de marathon van Berlijn en Chicago, zich verbonden aan het team dat gesponsord wordt door Nike en de Nederlandse verzekeraar Nationale Nederlanden.

Uiteindelijk moeten jouw twee benen spreken, maar achter de schermen heb je een heel team nodig.

Abdi Nageeye

Nageeye denkt met het nieuwe team een laatste belangrijke stap in zijn carrière te kunnen maken. Tijdens de marathon van Rotterdam wil hij als eerste Nederlander onder de 2.10 te lopen.

"Ik voel me alsof ik zondag voor het eerst ga lopen. Mensen denken altijd dat de marathon een individuele sport is maar het is een teamsport. Als ik 30 kilometer train in Ethiopië, dan kan ik dat echt niet in mijn eentje doen."

Behandeling blessures

"Ik word nu in de breedte goed ondersteund. Om een voorbeeld te geven: als ik voorheen geblesseerd raakte op een trainingskamp dan moest ik terug naar Nederland om behandeld te worden. Nu kan een fysio naar mij toe komen.

"Uiteindelijk moeten jouw twee benen spreken maar achter de schermen heb je een heel team nodig."

Aan de ene kant vind ik het wel jammer dat ik de enige Nederlander ben, maar ik haal er ook vertrouwen uit.

Abdi Nageeye

Hoewel het team een Nederlandse sponsor heeft en de geestelijke vader een Nederlander is, atletenmanager Jos Hermens, maakt maar een Nederlandse atleet deel uit van het team.

In totaal zitten er zestig lopers in, waarvan er vijf uit Europa komen. Nationale Nederlanden heeft al laten weten in de toekomst meer talentvolle Europese atleten aan het team te willen verbinden omdat de sponsor vooral in Europa actief is.

Nageeye ziet het als een bewijs dat hij goed bezig is: "Aan de ene kant vind ik het wel jammer dat ik de enige Nederlander ben, maar ik haal er ook vertrouwen uit. Het enige wat ik nu moet doen is mijn best."

Volgens Hermens is de tijd rijp voor een commercieel marathonteam: "Eerst wilde de internationale atletiekbond er niet aan, maar onder leiding van IAAF-voorzitter Sebastian Coe is er meer mogelijk. Hij snapt dat de atletiek moet veranderen. Ik denk dat je een andere dynamiek in de wedstrijden kunt krijgen. Niet meteen in Rotterdam, maar wel in de toekomst."

"Geen wedstrijden meer met tempomakers waarna drie à vier atleten voor de overwinning gaan. Maar teams die met elkaar de strijd aangaan. Dan kun je met verschillende teams voor een andere tactiek kiezen."

Het team zal met de 60 lopers in totaal aan zo’n 150 races meedoen en mikt op 100 podiumplaatsen. Door de samenwerking op allerlei gebieden moeten de prestaties beter worden. Nationale Nederlanden heeft zich voor drie jaar aan het team verbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl