Steunhart alternatief voor transplantatie

Door research-redacteur Hugo van der Parre

Er kunnen veel meer mensenlevens gered worden als hartpatiënten een mechanisch steunhart krijgen in plaats van een donorhart.

Professor Jaap Lahpor, hartlong-chirurg van het UMC Utrecht, pleit ervoor om de regels te versoepelen. Nu mag een steunhart alleen gebruikt worden in afwachting van een donorhart. En daar zijn er maar 40 per jaar van beschikbaar. Veel te weinig, vindt Lahpor.

High-tech

Een steunhart is een high-tech metalen pomp die wordt geïmplanteerd in de buikholte en wordt aangesloten op de linker hartkamer. Via een kabeltje wordt het steunhart gevoed door batterijen.

De techniek bestaat al vrij lang. Lahpor was de eerste die in 1993 een steunhart implanteerde. Sindsdien zijn er 170 mensen geholpen. Vanaf het begin werd een steunhart alleen gezien als 'bridge-to-transplant', als overbrugging tot het moment dat er een passend donorhart voorhanden is.

Wachtlijst

In Nederland staan ongeveer 100 mensen op de wachtlijst voor een nieuw hart. Dat zouden er medisch gezien veel meer kunnen zijn, maar de realiteit is dat er per jaar maar zo'n 40 nieuwe harten beschikbaar komen. In afwachting van zo'n donorhart worden per jaar enkele tientallen mensen voorzien van een steunhart.

In Utrecht is vorig jaar 23 keer een steunhart ingebracht bij patiënten die op de lijst staan voor een harttransplantatie en zo zwak waren geworden dat ze bijna doodgingen.

Het is een heel dure ingreep, ongeveer 150.000 euro, die betaald wordt uit een speciaal potje. De gedachte is altijd geweest dat zo'n steunhart voor een periode van enkele maanden tot een jaar geplaatst werd, maar inmiddels zijn er ook mensen die al vier jaar met een steunhart lopen, zich prima voelen en willen afzien van een transplantatie.

Einddoel

Eigenlijk mag dat niet, want de regels zijn dat het steunhart alleen wordt ingezet ter overbrugging. Dokter Lahpor zou graag zien dat een steunhart voortaan ook mag worden gebruikt als einddoel, de techniek is immers betrouwbaar.

Om dat te bereiken moeten de financieringsregels worden aangepast. Lahpor: "Ik denk dat er een vergoeding moet komen voor een steunhart als alternatief voor een harttransplantatie. Dat we dus de keuze hebben om een steunhart tijdelijk of blijvend te implanteren, naast de harttransplantatie."

Er loopt momenteel een onderzoek naar het gebruik en de kosten van het steunhart. Op basis van de uitkomsten later dit jaar beslissen de zorgverzekeraars of ze het in de toekomst gaan vergoeden.

Prognose

Overigens is een steunhart niet voor de rest van je leven. Lahpor denkt nu dat je er gemiddeld zo'n 10 tot 15 jaar mee vooruit kunt en dat is minstens zo goed als bij de traditionele harttransplantatie.

De harttransplantatie zal daarmee trouwens niet verdwijnen. Professor Lahpor verwacht dat die ingreep in de toekomst eerder bestemd zal zijn voor oudere patiënten, bijvoorbeeld voor hen die hun leven eerst verlengd hebben met een of meer steunharten en voor wie dat op een gegeven moment niet meer kan. Als ze het geluk hebben een passend donorhart te treffen, kunnen zij dan alsnog geholpen worden met een nieuw hart.

Wel is het zo dat met een steunhart meer mensen kunnen worden geholpen dan alleen de patiënten op de wachtlijst. In een voorzichtige schatting houdt Lahpor het op 'een paar honderd'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl