De site van het College voor de Rechten van de Mens
NOS Nieuws

Kamerleden kritisch over aanpak discriminatie

Kamerleden vragen zich af of hoe het komt dat er relatief weinig mensen worden veroordeeld voor discriminatie. Er zijn veel minder straffen dan meldingen of aangiften, benadrukte een deel van de Kamer in een debat. Minister Blok zei dat maar in een beperkt aantal gevallen discriminatie echt hard kan worden bewezen. 

Hij voegde eraan toe dat wel geregeld mensen worden veroordeeld voor openlijke geweldpleging waar mogelijk ook een aspect van discriminatie aan zit, maar waarbij dat laatste dan niet bewijsbaar is.

Standaard vervolgd

Blok benadrukte dat het OM discriminatie standaard vervolgt als het bewijs rond is te krijgen. Hij riep mensen op aangifte te blijven doen. 

De Kamer nam nog eens in krachtige bewoordingen afstand van alle vormen van discriminatie. Daarbij werd ook de mishandeling van een homostel, afgelopen weekend in Arnhem, betrokken.

Massa-immigratie

In de manier waarop discriminatie wordt veroordeeld, waren wel duidelijke tegenstellingen in de Kamer. PVV-Kamerlid De Graaf legde een verband met de multiculturele samenleving, die volgens hem is mislukt. "Hoe meer massa-immigratie er is, hoe meer groepen zich als gekwetste minderheid gaan gedragen." Hij zei ook dat de islam discriminatie als handelsmerk draagt en streeft naar overheersing en onderwerping. 

Denk-woordvoerder Azarkan denkt juist dat er een verband is "tussen de haat die door de PVV wordt gepredikt" en discriminatie van moslims.  

Eigenbelang

Sommige Kamerleden vroegen zich af of mensen soms niet te snel van discriminatie en racisme spreken. VVD-Kamerlid Yesilgöz zei dat evidente discriminatie moet worden onderscheiden van "beroepsgekwetsten, die bij het minste geringste de discriminatiekaart trekken en agenten, artsen, rechters en onderwijzers continu wegzetten als racisten". Volgens haar worden die aangemoedigd door belangenbehartigers die er een succesvol businessmodel van hebben gemaakt. 

De Graaf sprak van een subsidiecircus en een verdienmodel rond minderheden en Kamerlid Hiddema van Forum voor Democratie zei dat veel anti-discriminatiebureaus en meldpunten werken volgens het principe 'U meldt en wij draaien'. Hij benadrukte dat bureaus zelf belang hebben bij meldingen en pleitte voor het stopzetten van de subsidies voor deze instanties.  

In het debat zegde minister Blok toe dat hij wel eens wil kijken of er net als in Duitsland een 'boetewet' kan komen tegen socialemediabedrijven. Het Duitse kabinet wil bedrijven straffen die niet binnen 24 uur optreden tegen bijvoorbeeld haatzaaien. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl