Restaurant Etenstijd vanochtend na de verwoestende brand
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Brand Tilburg: 'het had geen twee minuten later moeten zijn'

175 gasten waren er gisteravond in restaurant Etenstijd in Tilburg toen er een uitslaande brand uitbrak in de keuken. Ze moesten halsoverkop vluchten voor de vlammen. Nog nahijgend deden ze bij Omroep Brabant hun verhaal.

Yeal Oppier was met zijn hele familie in het restaurant aan het eten om de verjaardag van zijn oma te vieren, toen rond halfnegen de brand uitbrak. "We waren op weg om de toetjes op te scheppen. Opeens ging het brandalarm af. In eerste instantie leek het niets te zijn. Maar toen ik in de keuken keek, sloegen de vlammen uit de frituurpan. Ik zag het personeel met een brandblusser de vlammen te lijf gaan", zei Oppier.

Maar het personeel kreeg de brand niet onder controle. Sterker: het werd erger. Oppier: "Toen hebben we onze jassen gepakt en zijn naar buiten gegaan. Het was niet heel druk en de mensen in het restaurant waren dan ook snel buiten."

Buiten ziet de familie van Oppier dat het restaurant niet meer te redden is. "De plek waar we met 21 mensen hadden gegeten, was al compleet verwoest door de brand."

Ik moest met de hand voor de mond van mijn dochter het restaurant uit.

Ooggetuige restaurantbrand

Een andere getuige stond in de rij voor het vlees. Ook hij zag de vlam in frituurpan slaan. "Het vuur werd in eerste instantie gedoofd. Daarna is er volgens mij weer zuurstof bij gekomen, was er een explosie en is het weer gaan branden", vertelt hij.

De man was met vier anderen in het restaurant aan het eten. "Mijn dochtertje was in de kelder van het restaurant aan het spelen. De anderen zijn direct naar buiten gegaan en ik ben mijn dochter gaan halen. Toen ik weer boven kwam, was er al enorm veel rook in het restaurant. Ik kon bijna niet meer ademen. Ik heb mijn hand voor de mond van dochter gehouden en mijn eigen adem ingehouden, want ademen was onmogelijk. Zo zijn we naar buiten gelopen. Het had geen twee minuten later moeten zijn, dan had je niet geweten wat de gevolgen hadden kunnen zijn."

'De rook was zo dicht, ik kon niet meer ademhalen'

Niet ver van de gevluchte gasten stonden ook leden van de ondernemersfamilie Meurs toe te kijken hoe restaurant Etenstijd in vlammen opging. Het restaurant wordt gerund door andere ondernemers, maar de familie Meurs is nog wel eigenaar van het pand.

"Het pand is nog steeds van mijn moeder", zei Jan Meurs Junior, terwijl hij toekijkt. "Het is echt bizar om dit zo te moeten aanschouwen."

Ze wisten het pand in 2005 binnen een jaar uit de grond te stampen, en openden in 2006 de deuren van hun familierestaurant. "Hier hebben flink wat uurtjes werk ingezeten. Nu is het pand niet meer te redden. Ik heb geen idee hoe we verder moeten", vertelt Meurs, die nog een wedstrijd van Willem II in het stadion aan het bekijken was toen het gebeurde.

"We zijn ieder geval opgelucht dat alle gasten en het personeel veilig het pand konden verlaten. Maar dat het pand zo erbij staat, heeft wel een impact op ons."

Advertentie via Ster.nl