Tata steel is een van de grootste energiegebruikers in Nederland

Energieslurpende industrie maakt onder druk werk van besparingen

Door zelf het initiatief te nemen heeft de energie-intensieve industrie in Nederland op de valreep weten te voorkomen dat minister Kamp energiebesparing via een wet oplegt.

Het gaat om bedrijven in onder meer de chemie en de metaalsector, die voor 2020 gezamenlijk 9 petajoule (PJ) extra aan energie gaan besparen. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 135.000 huishoudens. Eerder leken deze bedrijven de afspraken uit het Energieakkoord niet te gaan halen.

Via werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn nu met alle individuele bedrijven zoals Shell en Tata Steel afspraken gemaakt over energiebesparing. Bedrijven kunnen besparingen onderling ruilen en gaan een boete betalen als ze de doelstellingen niet halen. De maatregelen komen boven op eerder gemaakte afspraken om voor 2020 een totaal van 22 PJ aan energie te besparen.

De olieraffinaderij van Shell in Pernis.

Zo doet Tata Steel in IJmuiden een investering in twee extra zogenoemde wandelovens, waardoor het energieverbruik voor de productie van staalplaten drastisch omlaag gaat. Shell Pernis begint met werkzaamheden om restwarmte te gebruiken voor de verwarming van stadswijken in Rotterdam.

De aangekondigde maatregelen van de industrie zijn positief beoordeeld door het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Mochten de afspraken toch niet gehaald worden, dan zal de minister van Economische Zaken de energiebesparing alsnog wettelijk afdwingen.

'Industrie komt beloftes zelden na'

Milieuorganisatie Greenpeace heeft er weinig vertrouwen in dat de industrie de afspraken haalt. "Het zijn vage beloftes", zegt campagneleider klimaat en energie Joris Wijnhoven. "En die komt de industrie meestal niet na. Vorig jaar was de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie nog op het hoogste peil ooit."

Wijnhoven hoopt dat het boetesysteem bedrijven tóch dwingt de maatregelen door te zetten, maar hij had liever gezien dat de wettelijke verplichting er was gekomen. "Minister Kamp kondigde dat vorig jaar aan, maar nu trekt hij z'n keutel weer in. Nu zijn we afhankelijk van de medewerking van bedrijven."

Maar minister Kamp heeft er wél vertrouwen in dat de industrie zich aan de afspraken zal houden. Hij benadrukt dat de betrokken bedrijven graag willen bijdragen aan een duurzame samenleving, maar erkent dat zijn dreiging met een wet wel heeft geholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl