Vluchtelingen in Belgrado, de hoofdstad van Servië
NOS NieuwsAangepast

Oxfam: vluchtelingen mishandeld langs grenzen EU

Vluchtelingen die via de Balkan naar Noord-Europa proberen te reizen, krijgen vaak te maken met geweld en intimidatie door autoriteiten. Hulporganisatie Oxfam stelt in een rapport (.pdf) dat politiemensen, grenswachten en ander overheidspersoneel in Balkanlanden geregeld in de fout gaan en ten onrechte migranten uitzetten of hen onrechtmatig behandelen.

Oxfam baseert zich op gesprekken met 140 vluchtelingen, die in 2015 en 2016 naar Europa zijn gekomen. Zij leggen volgens de hulporganisatie "een verontrustend patroon" bloot van machtsmisbruik en geweld. Volgens de hulporganisaties doen grenswachten er alles aan om mensen terug over de grens te krijgen.

In het rapport zegt een man uit Afghanistan dat hij in Bulgarije in een kooi is gestopt en drie dagen geen eten kreeg. "En ik was niet de enige die wreed werd behandeld. Ze sloegen ons en gaven zelfs elektrische schokken", zegt Issaq.

In Hongarije zouden grenswachten waardevolle spullen hebben afgepakt van migranten. Die werden daarna het land uitgezet. "Onze mobieltjes werden kapotgemaakt, ons geld namen ze af", zegt de Afghaanse Maalik. "We werden geslagen en daarna weer terug naar de grens gereden."

Andere voorbeelden die in het rapport worden genoemd, speelden zich af in Servië, Kroatië en Macedonië. Zo was een groep migranten in Servië verteld dat ze naar een asielzoekerscentrum zouden worden gebracht. In plaats daarvan werd de groep in de vrieskou gedumpt langs de grens met Bulgarije. Tegen de tijd dat ze werden gevonden, waren twee van hen onderkoeld geraakt en buiten bewustzijn.

Ook vertellen meerdere migranten dat agenten de airconditioning van auto's inzette om hen af te schrikken. Nabil uit Afghanistan zegt dat hij expres in de kou moest zitten, hoewel hij in het water was beland bij een poging Kroatië binnen te komen. "Nadat de politie ons had gevangen, werden we in een auto met airconditioning gestopt. Het was heel erg koud."

Akkoord

Oxfam vindt sommige zaken extra kwalijk omdat Bulgarije, Hongarije en Kroatië EU-landen zijn. "De EU hoort een bastion te zijn voor de mensenrechten, maar door zulke toestanden goed te keuren, steunen ze juist gewelddadig gedrag", zegt Oxfam.

De vluchtelingenstroom op de zogenoemde Balkanroute is sinds het vluchtelingenakkoord met Turkije grotendeels opgedroogd. In de nazomer van 2015 kwamen via die route bijna een miljoen vluchtelingen naar West- en Noord-Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl