Foto van de 22-jarige verdachte
NOS NieuwsAangepast

Verdachte aanslag metro komt uit 'IS-kweekvijverregio'

De 22-jarige hoofdverdachte van de bomaanslag in Sint-Petersburg, waarbij zeker veertien doden vielen, komt uit de Kirgizische stad Osj. De plaats ligt in een gebied dat wordt gezien als een hotspot voor aanhangers van Islamitische Staat.

De Russische inlichtingendiensten hebben dna-sporen van Akbarjon Djalilov gevonden op de tweede bomtas, die gisteren tijdig werd ontmanteld. Het zou een match zijn met dna-resten in de metro die werd opgeblazen. Gecombineerd met beelden van beveiligingscamera's wordt de Kirgies gezien als de dader

De verdachte op camerabeelden uit de Metro

"Djalilov was niet bekend bij de inlichtingendiensten, voor zover we weten", zegt correspondent David Jan Godfroid. De mogelijke zelfmoordterrorist had de Russische nationaliteit. Volgens een krant zou hij tot 2015 gewerkt hebben in een restaurant in Sint-Petersburg. 

'Waanzinnig lage lonen'

"Hoewel niemand dat kan bevestigen, klinkt het zeer aannemelijk", legt Godfroid uit. "Er is nauwelijks werk in landen als Kirgizië en de lonen zijn daar waanzinnig laag. Daarom werken de inwoners vaak als gastarbeider in Russische steden."

In het voormalige Sovjetland in Centraal-Azië is driekwart van de bevolking moslim. Volgens de NOS-correspondent is de radicale islam er de laatste jaren in opmars. Vooral in de Fergana-vallei, bij Osj, waar in 2010 geweld uitbrak tussen Kirgiezen en Oezbeken. Het etnische conflict leidde tot honderden doden. 

Hier ligt de Kirgizische stad Osj

De onrust zit diepgeworteld in het land, legt Godfroid uit. "Kirgizië heeft een aantal revoluties achter elkaar gehad. Zo nu en dan zijn er aanslagen, maar die zijn nooit heel erg groot."

De combinatie van armoede en borrelende spanningen zijn een mogelijke verklaring voor de status van IS-kweekvijver in het gebied. De BBC schrijft dat Islamitische Staat veel militanten heeft geronseld uit Centraal-Aziatische landen en de Kaukasus. "Er zijn nogal wat mannen uit deze regio die meevechten in Irak en Syrië", zegt Godfroid. 

Vanwege de Russische bombardementen in Syrië zint IS op wraak. De organisatie heeft opgeroepen tot aanslagen in Rusland, maar heeft de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag in Sint-Petersburg niet opgeëist. 

Het dodental van de explosie in de metro is vandaag opgelopen tot veertien. Nog eens dertien gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. "De verwachting is dat de komende dagen er nog meer mensen komen te overlijden", zegt Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl