De school stuurde hem weg omdat zijn gedrag veranderde
NOS Nieuws

Basisschool stuurt gehandicapte jongen terecht van school

Een Utrechtse basisschool heeft een gehandicapte jongen terecht van school gestuurd. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. De ouders van de 13-jarige Kubo, die het syndroom van Down heeft, stapten naar het College omdat ze vonden dat de school discrimineerde.

Kubo was gedurende acht jaar, tussen 2007 en 2015, leerling aan de Kohnstammschool in Utrecht. Omdat Kubo's gedrag veranderde - hij liep weg uit de klas en schreeuwde vaker - besloot de school dat ze hem geen goed onderwijs meer kon bieden. Daarom werd hij niet langer toegelaten.

Discriminatie

De ouders, daarin gesteund door de organisatie In1school, vinden dat Kubo zich beter kan ontwikkelen in het regulier onderwijs dan in het speciaal onderwijs. Hij krijgt nu thuis les, omdat hij ook op andere scholen niet welkom is. De Kohnstammschool had meer moeten doen om Kubo onderwijs te bieden en heeft hem gediscrimineerd, zeggen zij.

Andere rechters besloten eerder al dat de Kohnstammschool zich aan de wet had gehouden. Het College voor de Rechten van de Mens kwam tot hetzelfde oordeel: de school heeft de jongen acht jaar lang intensief begeleid en er alles aan gedaan om hem te helpen. Daarom is er volgens de rechter geen sprake van discriminatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl