Tanks op weg naar een NAVO-oefening in Polen
NOS NieuwsAangepast

Nederland 'bespaarde' tientallen miljarden op de NAVO

Als Nederland de afgelopen vijftien jaar netjes 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) had besteed aan defensie, had dat Nederland 63 miljard euro extra gekost. Dat heeft Frank Bekkers van HCSS (The Hague Centre for Strategic Studies) op verzoek van de NOS berekend. Aanleiding is de 'rekening' die president Trump vorige week aan Duitsland presenteerde.

De lidstaten van de NAVO hebben een aantal jaren geleden afgesproken dat ze ieder 2 procent van hun bbp – de totale waarde van alle in een jaar geproduceerde goederen en diensten - in de krijgsmacht steken. De enige NAVO-landen die dat halen zijn de VS, Groot-Brittannië, Estland, Polen en Griekenland.

De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat hij er genoeg van heeft dat bondgenoten al jaren hun belofte niet nakomen en eist dat ze meer bijdragen aan de NAVO. 

345 miljard

In dat verband heeft hij de Duitse bondskanselier Merkel onlangs voorgerekend dat Duitsland een rekening van 345 miljard euro heeft openstaan, geld dat Duitsland volgens de VS de afgelopen vijftien jaar te weinig heeft besteed aan defensie. De Amerikanen namen voor hun rekensom 2002 als uitgangspunt. Merkels voorganger Gerhard Schroeder heeft toen beloofd dat Duitsland een hogere bijdrage aan de NAVO ging leveren. Angela Merkel beloofde Trump onlangs dat Duitsland volgens afspraak geleidelijk meer geld aan defensie gaat uitgeven.

Ook Nederland haalt de 2 procent al jaren niet. De laatste keer was in 1994. Nederland geeft op dit moment 1,15 procent van het bbp uit aan defensie. Opgeteld over de afgelopen vijftien jaar – dezelfde periode als Duitsland – zou dat dus uitkomen op een totaal van 63 miljard euro. 

Frans Bekkers wijst er overigens op dat - bovenop de kosten die Nederland moet maken om te voldoen aan de afspraken - in de nabije toekomst ook nog miljarden nodig zijn om stappen te maken op cybergebied.

'NAVO-bijdrage had miljarden gekost'

Voor de duidelijkheid: er is geen sprake van een schuld aan de NAVO of de Amerikanen. Het is simpelweg een berekening die aangeeft hoeveel geld er de afgelopen jaren in theorie is bespaard op defensie.

Geen extra geld

Het komende kabinet zou elk jaar 6,8 miljard euro meer moeten uitgeven dan nu om te voldoen aan de 2 procent-norm van de NAVO. 

De defensie-uitgaven komen ook bij de formatie ter sprake. Geen van de betrokken partijen is bereid zoveel extra geld in de krijgsmacht te steken. Om het gemiddelde van de Europese NAVO-landen (1,43%) te halen, zou 2,5 miljard euro extra per jaar nodig zijn. Afgaand op de verkiezingsprogramma's is het CDA de enige partij die daartoe bereid is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl