De Zweed Nicklas Bäckström (l) en de Rus Alex Ovetsjkin in het shirt van de Washington Capitals
NOS SportAangepast

IJshockeyers kwaad op NHL: willen wel naar Spelen

Het besluit van de Noord-Amerikaanse profcompetitie voor ijshockey, de NHL, om volgend jaar geen ruimte te maken voor de Olympische Spelen is slecht gevallen bij de spelers. "De ijshockeyers zijn buitengewoon teleurgesteld en het pertinent oneens met deze kortzichtige beslissing van de NHL", zegt de spelersvakbond in een verklaring.

"Er ligt een unieke kans voor ons met de Spelen van 2018 en 2022, die beide in Azië worden gehouden. De NHL kan wel denken dat het met deze beslissing het Internationaal Olympisch Comité of de spelers treft, maar het belemmert bovenal de groei van onze geweldige sport."

Vanaf 1998 waren spelers van de NHL actief op de Spelen, maar de NHL kon het deze keer niet eens worden met het internationaal olympisch comité (IOC) over compensatie voor het stilleggen van de Noord-Amerikaanse competitie. Het gevolg is dat de NHL de competitie volgend jaar februari niet wenst stil te leggen en de topspelers heeft verboden mee te doen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Zinvolle dialoog onmogelijk

De toezegging van de internationale ijshockeyfederatie IIHF om de reis- en verzekeringskosten voor de spelers te betalen, was niet genoeg. De NHL zou onder meer status als officiële sponsor van de Spelen willen krijgen en het recht om wedstrijden te laten zien op eigen kanalen op tv en internet.

Volgens de NHL was een "zinvolle dialoog" onmogelijk met het IOC en houdt het daarom in de planning voor volgend seizoen geen rekening met de Winterspelen. "We beschouwen de zaak daarmee gesloten."

Maar zo simpel lijkt dat niet te gaan. "De spelers zijn vaderlandslievend en zullen deze beslissing niet zomaar accepteren", aldus de spelersvakbond. "Dit is heel slecht voor de sport, de spelers en de miljoenen fans."

'Kan het die jongens niet weigeren'

Meerdere spelers hebben al gezegd ongeacht het besluit van de NHL toch naar de Spelen te gaan, wat de teameigenaren in een lastig parket brengt.

"Als Alex Ovetsjkin en Braden Holtby en Nick Bäckström tegen ons zeggen dat ze willen gaan, hoe kan ik dan nee zeggen", vroeg Washington Capitals-eigenaar Ted Leonsis zich al vertwijfeld af. "Ik kan dan misschien een straf van de NHL krijgen, maar ik heb het gevoel dat ik die jongens dat niet kan weigeren."

Het IOC noemt het besluit van de NHL vooral een klap voor de spelers die nu mogelijk de Spelen zullen missen. "Dit moet een enorme teleurstelling zijn voor de spelers die absoluut wilden spelen op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Het IOC vindt het heel erg voor die atleten."

Volgens het IOC waren de eisen van de NHL onredelijk. "Het IOC kan een commerciële competitie nou eenmaal geen betere behandeling geven dan internationale sportbonden zonder winstoogmerk die de sport wereldwijd ontwikkelen." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl