De anticonceptiepil
NOS NieuwsAangepast

Rotterdam zeer tevreden over eerste resultaten 'zwangerschapsverbod'

De gemeente Rotterdam is zeer tevreden over de eerste resultaten van een proef om kwetsbare vrouwen anticonceptiemiddelen te laten gebruiken. De vrouwen, die bijvoorbeeld dakloos zijn of een verstandelijke beperking of verslaving hebben, kregen bezoek van een hulpverlener. 

Rotterdam heeft 116 kwetsbare vrouwen in beeld die geen anticonceptie gebruiken, maar van wie de gemeente vindt dat het niet verstandig is dat ze een kind op de wereld zetten. Met 63 van hen zijn inmiddels gesprekken gevoerd. Van deze eerste groep hebben 45 vrouwen besloten voorbehoedsmiddelen te gaan gebruiken. 

De meeste vrouwen kozen voor een vorm van langdurige conceptie, zoals een hormoonspiraal of prikpil. De gemeente heeft daar bij de vrouwen op aangedrongen, omdat de pil makkelijk kan worden vergeten. Volgens de gemeente heeft niemand met wie is gesproken anticonceptie geweigerd. Een aantal denkt nog na. 

Wettelijke verplichting

Verplichte geboortebeperking is een van de gevoeligste onderwerpen in de gezondheidszorg. Daarom begon Rotterdam, in navolging van Tilburg, in december een programma voor vrijwillige anticonceptie. 

"Het gaat om kinderen die worden geboren in gezinnen waarvan de hele omgeving buikpijn krijgt bij het idee dat daar een kind geboren wordt”, zei jeugdwethouder De Jonge (CDA) vorig jaar bij een toelichting op het project. 

Volgens de wet mag de overheid nu niemand verplichten om iets met zijn lichaam te doen. De Jonge wil dat er een wettelijke maatregel komt die kan worden ingezet voor een beperkte groep ouders bij wie andere middelen niet helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl