NOS SportAangepast

Siegelaar heeft nog geen plek voor Boat Race-medaille

Olivier Siegelaar weet nog niet wat hij met zijn medaille van de befaamde Boat Race gaat doen. "Daar heb ik niet echt een plek voor. Het gaat om de ervaring en die is onbetaalbaar. De medaille is meer een aandenken."

Siegelaar na Boat Race: deze ervaring is onbetaalbaar

Als derde Nederlandse man won hij gisteren - na Gerritjan Eggenkamp en Sjoerd Hamburger - de meest prestigieuze roeiwedstrijd ter wereld. Met Oxford versloeg hij op de Theems de eeuwige rivaal Cambridge.

Siegelaar (30) won eerder olympische en WK-medailles met de Nederlandse roeiploeg. Maar deze titel ontbrak nog op zijn erelijst. Enkel en alleen om in aanmerking te komen voor deze roeiwedstrijd schreef hij zich in voor een master aan de universiteit. Meteen na de Spelen in Rio verhuisde hij naar Oxford en begon de voorbereiding van zeven maanden op de beroemde Boat Race.

Winner of loser

"Deze race is langer en één tegen één. Je bent een winner of een loser. Dat is zeer pittig. Achttien minuten lang heb je een kans om ingehaald te worden."

Oxford, met Nederlandse inbreng, wint Boat Race

Ook staan er honderdduizenden mensen langs de oever van de Theems om de roeiers aan te moedigen. Natuurlijk studenten en alumni van beide universiteiten, maar ook heel veel anderen. “De rivaliteit maakt de wedstrijd zo mooi”, zegt Walter, die voor Cambridge juicht. “Die oude universiteiten die al zo lang tegen elkaar racen, dat is een fantastische traditie. Daarnaast is het echt topsport: het niveau van de roeiers is enorm hoog.”

Tegelijkertijd is de sfeer langs de kant opvallend sportief. Fans van beide kanten staan pints en Pimms met elkaar te drinken. “Ook dat hoort erbij”, zegt een Cambridge-student. “Ik ga alleen even niet naast haar staan zo”, wijst ze lachend naar een vriendin in een Oxford-trui.

Vorig jaar zonk de boot van Cambridge bijna, omdat de boot zo veel water maakte. Het regende en waaide: de wisselende omstandigheden zijn precies de charme van de Boat Race. Het water van de Theems is onvoorspelbaar, de zeven kilometer kan een martelgang worden. Dit jaar was het weer een stuk beter.

Na zeven maanden trainen voor deze wedstrijd is het voor de roeiers nu weer tijd om zich volledig op de studie te richten: zowel Cambridge als Oxford hoort bij de beste universiteiten ter wereld. Na zijn prestatie van vandaag gaat Siegelaars studie dan ook gewoon door. Sterker nog, hij heeft morgenochtend een tentamen. “Ik geloof dat er morgenochtend om 06.00 een taxi gaat vanaf de afterparty die ons dan naar Oxford brengt. En dan ga ik dat tentamen even inkoppen. Tuurlijk."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl