Studio Voetbal 2 april 2017
NOS VoetbalAangepast

'Ziyech de stylist, de vormgever én de werker, de balveroveraar'

"Het had ook 4-0 kunnen zijn", zegt journalist Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad in Studio Voetbal. De gasten aan tafel praten na over de Klassieker Ajax-Feyenoord (2-1). "Die gemiste kansen kunnen Ajax duur komen te staan", verwijst oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk naar het doelsaldo. 

Ajax begon de wedstrijd voortvarend met een spetterende vrije trap van Lasse Schöne in de eerste minuut. Van Hooijdonk, zelf een voormalig vrijetrappenspecialist, is onder de indruk van de traptechniek van de Deen, die de bal over een muur kan krullen, maar ook zoals tegen Feyenoord de bal van baan kan laten veranderen. 

'Schöne beheerst alle vrijetrapvarianten'

"Ik beheerste maar één techniek, maar hij beheerst ze allebei", aldus Van Hooijdonk. "De bal gaat zwabberen. Het ligt ook aan de ontwikkeling van de bal. Zo'n goal had je 20 jaar geleden niet kunnen maken. Ronaldo doet nu niks anders."

'El Ahmadi afgetroefd door Ziyech'

Schöne maakte een mooie goal, maar de uitblinker was volgens John van 't Schip, de nieuwe trainer van PEC Zwolle, Hakim Ziyech. "Niet alleen aan de bal, maar ook zijn werklust. Hij veroverde ballen met slidings en tackles. Hij legde ook zoveel snelheid in het spel. De onderlinge samenwerking met Justin Kluivert was steeds goed."

"Karim El Ahmadi werd met eigen wapens afgetroefd door Ziyech", aldus Van Hooijdonk. "El Ahmadi was afwezig. Ook in duelkracht gaf hij niet thuis. Waar hij eigenlijk altijd de baas is dit seizoen. Zijn minste pot in misschien wel de belangrijkste wedstrijd."

'Ziyech troefde El Ahmadi af'

"Er was sowieso een groot verschil in kwaliteit", zegt oud-Feyenoorder Regi Blinker. "Iedereen bij Feyenoord was onder de maat. Ze misten Tonny Vilhena, maar ook Eljero Elia. Dirk Kuijt speelde niet sterk op links. Die zie ik liever in het centrum. Er was geen dreiging van de zijkant."

'Van één wissel wordt Feyenoord veel minder'

Mossou ziet een groot verschil tussen het Feyenoord op volle kracht en het Feyenoord met afwezigen. "Van één speler wisselen wordt het elftal meteen tien procent minder. Ajax heeft daar minder last van. Dat zag je vandaag met Justin Kluivert en David Neres."

Volgens Mossou kan Feyenoord het nog moeilijk krijgen de komende weken. "Rick Karsdorp liep ook op krukken het stadion uit. Het is de vraag of hij woensdag (Go Ahead Eagles thuis) en zondag (PEC Zwolle uit) haalt. Hetzelfde geldt voor Nicolai Jørgensen."

'Elke wissel maakt Feyenoord zwakker'

"PSV kan er nog bijkomen", kijkt Mossou vooruit op de titelstrijd in de komende zes speelrondes. "Ajax speelt ook nog in de Europa League. Bovendien hebben ze dit seizoen niet vaak twee wedstrijden op rij goed gespeeld. Je mag niet aannemen dat Ajax zes wedstrijden zomaar wint en ze moeten ook nog naar PSV."

"Misschien gaan we wel met drie teams naar de Champions League", zegt Mossou met een glimlach. "Als Ajax de Europa League wint, pakt het een rechtstreeks ticket en als Feyenoord en PSV zich ook plaatsen.... Dan is de Nederlandse voetbalcrisis opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl