30 demonstranten werden vandaag gearresteerd
NOS NieuwsAangepast

Jongeren prominent aanwezig bij protesten tegen Poetin

In Rusland lijkt een nieuwe generatie kritische Russen op te staan. Deze jongeren hebben hun hele leven maar één leider gekend: Vladimir Poetin.

Tijdens de grote anti-corruptiedemonstraties vorige week viel het correspondent David-Jan Godfroid op dat de gemiddelde leeftijd van de demonstranten veel lager lag dan normaal bij protesten van de oppositie. Het waren vooral scholieren en studenten.

Ik ben doodziek van de politieke stilstand.

Gleb

Ook bij de kleine demonstratie vandaag in Moskou was het percentage jongeren hoog. Een van die jongeren is de 18-jarige Gleb. "Ik ben doodziek van de politieke stilstand, de hulpeloosheid van de Russische autoriteiten, de onmacht van de rechterlijke macht om problemen op te lossen en de economische stagnatie", zegt hij.

Volgens hem komen er zo veel jongeren demonstreren omdat ze op internet zitten waar ze meningen kritisch kunnen analyseren. De door de staat gecontroleerde kranten lezen ze niet en naar televisie kijken ze ook niet.

Ook Denis (15) en Ana (14) lopen mee in de demonstratie. Ze hebben genoeg van Russische machthebbers die alleen aan zichzelf en hun vrienden denken en waar corruptie hoogtij viert. "De jeugd voorziet welke toekomst ons land te wachten staat zolang er in onze regering mensen zitten die miljarden stelen", zegt hij.

'Doodziek van de politeiek stilstand'

Bij de demonstraties vorige week werden honderden mensen gearresteerd. Gleb was een van hen. "Ik hoop dat we deze keer niet opgepakt worden, maar het kan", zegt hij. "Ik ben voorbereid op het ergste, maar het is een angstig vooruitzicht."

En inderdaad wordt hij even later door de politie opgepakt. Volgens zijn vrienden werd zijn arrestatie uitgelokt door 'een provocateur'.

Provocateur

"Er kwam een provocateur naar hem toe", zegt Aleksej (20). "Toen riepen we de politie, maar die heeft om de een of andere reden zowel de provocateur als Gleb gearresteerd. Dat geeft het gevoel dat de politie die provocateur expres heeft gestuurd om een reden te hebben om Gleb te arresteren."

Vandaag kwam de demonstratie in Moskou niet echt van de grond. Zo'n honderd mensen probeerden in een optocht naar het Kremlin te lopen maar werden door de politie tegengehouden. Dertig mensen werden gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl