Supporter van Napoli klaar voor terugkeer Gonzalo Higuain
NOS VoetbalAangepast

'Verrader' Higuaín kan zijn borst natmaken in Napels

Mede dankzij zijn 36 competitietreffers - een Serie A-record - bemachtigde Napoli vorig seizoen een Champions League-ticket. Maar inmiddels stroomt er wc-papier met de beeltenis van de topscorer door het Zuid-Italiaanse riool. Wat heeft Gonzalo Higuaín in vredesnaam misdaan?

Simpel: hij tekende in de zomer van 2016 voor aartsrivaal Juventus. En dat konden de Napolitanen maar moeilijk verkroppen. Of eigenlijk: kunnen. Want tot op de dag van vandaag wordt de Argentijn van 'verraad' beticht.

En dus kan Higuaín zijn borst natmaken als hij vanavond voor het eerst sinds zijn veelbesproken transfer terugkeert in Stadio San Paolo. Gejoel en gefluit zullen zijn deel zijn, beledigingen gaan hem om de oren vliegen.

WC-papier met de beeltenis van Gonzalo Higuaín

Edinson Cavani kan erover meepraten. Ook hij maakte ooit furore in het Napoli-shirt met achtereenvolgens 23 en 29 competitiedoelpunten. Toen de Uruguayaanse spits niet veel later met Paris Saint-Germain in Napels terug was, keek hij vol opwinding uit naar het weerzien met zijn oude club.

Ervaringsdeskundige

Hij kwam bedrogen uit. "Ik verwachtte echt geen bloemen of applaus. Natuurlijk niet. Maar dit voelde als een koude douche", typeert Cavani de enorme vijandigheid die hij voelde bij het betreden van het veld. En dan ging het in zijn geval alleen nog maar om een oefenpotje...

Ook voormalig Juventus-aanvaller Paolo Rossi, die in 1982 met Italië wereldkampioen werd, mag zich ervaringsdeskundige noemen. Hij had het gewaagd een aanbod van Napoli af te slaan. "Ik werd daar toen niet bepaald hartelijk onthaald", herinnert Rossi zich. "Elke keer als ik ook maar even de bal raakte, werd ik hard uitgefloten. En dan is de situatie waarin Higuaín verkeert nog een stuk erger, denk ik."

Gonzalo Higuaín na wéér een treffer voor Napoli

Dat lijkt een understatement. Sinds Higuaín voor het astronomische bedrag van 90 miljoen euro naar Turijn is verkast, is menig Napoli-shirt met zijn naam in vlammen opgegaan. En zijn foto prijkte veelbetekenend op de achterkant van een vuilniswagen. El Pepita heeft definitief afgedaan in Napels.

Oud zeer

Ook bij clubvoorzitter Aurelio De Laurentiis, die onlangs nog wat oud zeer oprakelde. Winst op Lazio op de slotdag van het seizoen 2014/2015 had Napoli Champions League-voetbal kunnen opleveren. Higuaín maakte de 1-2 en de 2-2, maar faalde vervolgens vanaf elf meter. Lazio won uiteindelijk met 2-4. "Wij liepen de Champions League mis, omdat hij die strafschop miste", mopperde De Laurentiis twee jaar na dato nog altijd.

Andersom heeft Higuaín zich ook niet onbetuigd gelaten. Bij zijn presentatie bij Juventus opperde hij nooit een goede relatie te hebben gehad met de Napoli-preses. "Ik wilde geen minuut langer met hem omgaan", stelde de Argentijn zelfs.

Afgelopen oktober nam Higuaín zijn oude werkgever te grazen door de winnende goal te maken tijdens het competitietreffen in Turijn. Aan een dergelijk scenario moet Danielle Bellini even niet denken. "Ik ga dan proberen professioneel te blijven", aldus de stadionomroeper van Napoli. "Maar als het zover zou komen, gaat mijn hart toch pijn doen."

Gonzalo Higuaín juicht ingetogen na zijn doelpunt voor Juventus tegen Napoli

"Hij had alles om voor eeuwig geliefd te worden bij de fans, maar er is een bruut eind gekomen aan dat liefdesverhaal. Zijn vertrek naar de aartsvijand heeft een bittere nasmaak."

Dun door de broek

Inmiddels heeft Higuaín een plaats veroverd in de harten van de Juventus-fans. De kostbare aanwinst heeft er in de Serie A alweer negentien in liggen voor de koploper, die tien punten meer heeft verzameld dan nummer drie Napoli.

Beide ploegen zijn overigens ook in de race voor de Italiaanse beker. Komende woensdag spelen ze de returnwedstrijd in de halve finales. Tegen elkaar. In Napels. Kortom: Higuaín wacht enkele hete dagen. En mocht het hem dun door de broek gaan lopen, aan wc-papier is vermoedelijk geen gebrek in Stadio San Paolo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl