NOS VoetbalAangepast

Op zoek naar de Deense roots van Jørgensen en Dolberg

De roots van Jørgensen en Dolberg

Målscorer af Holland, oftewel topscorer van Nederland. Nog nooit ging die eretitel naar een Deen, hoeveel indruk en doelpunten onder anderen Frank Arnesen, Jon Dahl Tomasson en Christian Eriksen ook maakten op de Nederlandse velden. Gezamenlijk scoorden de 134 eredivisie-Denen zelfs al 1.619 keer.

Maar die topscorerstitel gaat snel een keer naar Denemarken. Laat dat maar aan de huidige spitsen van Feyenoord en Ajax over. Beide clubs zijn dit seizoen namelijk in aanzienlijke mate afhankelijk van de trefzekerheid van respectievelijk Nicolai Jørgensen en Kasper Dolberg.

Op zoek naar hun roots

Ook vanmiddag tijdens de Klassieker zullen de ogen gericht zijn op Jørgensen, terwijl Ajax het gemis van de geblesseerde Dolberg zal voelen. Maar waar komt dat Deense doelpuntengeweld vandaan? De NOS ging in Denemarken op zoek naar hun roots.

Die zoektocht leidt naar Kopenhagen en Voel. Want de één (Jørgensen) is de jongen van de grote stad en de ander (Dolberg) is kind van het platteland. Hun ouders en jeugdtrainers halen herinneringen uit het verleden op.

134 Denen goed voor 1619 eredivisie-goals

Sport wordt de kleine Jørgensen met de paplepel ingegoten. Zijn vader is sportleraar en z'n moeder stond jarenlang te boek als een van de beste tafeltennissters van Denemarken. Vader Lars Jørgensen: "Op 4-jarige leeftijd kon iedereen al zien dat Nicolai iets bijzonders deed met een bal."

Het duurt dan ook niet lang voordat het talent ook buiten Kopenhagen wordt opgemerkt. Op zijn veertiende gaat Jørgensen zelfs op stage naar Liverpool, een verhuizing waar zijn vader met terugwerkende kracht spijt van heeft. "Daar had ik hem niet naartoe moeten laten gaan, want bij terugkomst werden de druk en de aandacht hem te veel."

Nicolai Jørgensen

Ondertussen droomt zo'n 300 kilometer verderop in zijn met foto's van FC Barcelona behangen kamertje ook Dolberg van een leven als profvoetballer. Maar in de jeugdopleiding van Silkeborg IF blinkt de jonge aanvaller niet direct uit.

"Hij was op dat moment niet hét grote talent", zegt jeugdtrainer Jacob Tind. "En ook buiten het veld viel hij niet op. Hij was een stille jongen." Dat veranderde toen Dolberg ging groeien, althans voor wat betreft zijn aanwezigheid in het veld. Daarbuiten valt hij nog steeds niet graag op.

Vader Dolberg: "Als hij zich kan verstoppen, dan doet hij dat. Soms zien we beelden van hoe de ploeg een stadswandeling maakt en dan loopt Kasper altijd achteraan. Of ergens in het midden. Als hij maar niet opvalt."

Kasper Dolberg viert zijn treffer tegen PAOK

Vandaag zal Dolberg zeker niet in het middelpunt van de belangstelling staan, al is dat dit keer geheel niet vrijwillig, maar door een onwillige lies. De Deense inbreng zal aan Ajax-zijde van Lasse Schöne moeten komen.

Aan de kant van Feyenoord is het dus aan Jørgensen. Hij zal zijn ploeg maar wat graag aan een belangrijke stap richting de titel helpen. En zichzelf en passant een goede dienst bewijzen in de strijd om de titel van Målscorer af Holland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl