Dirk Kuijt op de bank bij Feyenoord
NOS VoetbalAangepast

Wie vervangen Vilhena en Dolberg in Klassieker?

Giovanni van Bronckhorst en Peter Bosz hebben de afgelopen dagen een flinke puzzel moeten oplossen. Beide trainers missen zondagmiddag in de Klassieker een sleutelspeler.

Feyenoord-middenvelder Tonny Vilhena zit een schorsing uit en Ajax-aanvaller Kasper Dolberg zit met een blessure op de tribune. Kiest Van Bronckhorst voor de ervaren Dirk Kuijt? En houdt Bosz vast aan "zijn aankoop" Bertrand Traoré?

Twee opties

"Van Bronckhorst heeft twee opties", zegt commentator Arno Vermeulen. "Krijgt Kuijt de voorkeur of geeft hij het vertrouwen aan de jonge Bart Nieuwkoop?"

"Als hij voor Kuijt kiest, worden Jens Toornstra en Karim El Ahmadi de controleurs. In de variant met Nieuwkoop speelt Toornstra met de punt naar voren en zijn El Ahmadi en Nieuwkoop de controleurs."

Opstelling Feyenoord mét Dirk Kuijt
Opstelling Feyenoord met Bart Nieuwkoop

Collega Arman Avsaroglu ziet nog een andere mogelijkheid. "Als ik Van Bronckhorst vrijdagmiddag op de persconferentie goed beluisterde, is het nog maar de vraag of Eljero Elia wel fit is. Ik kreeg de indruk dat Elia wel bij de selectie zit, maar niet in de basis staat. Berghuis zal dan op links beginnen en Kuijt op rechts. Als Elia wél speelt, zit Kuijt volgens mij op de bank en speelt Nieuwkoop."

Traoré of Cassierra in de spits?

De grote vraag bij Ajax is of Bosz vasthoudt aan Bertrand Traoré, de aanvaller die afgelopen zomer op aandrang van Bosz naar Amsterdam kwam. De Burkinees verving Dolberg al in het uitduel met Excelsior.

Maar zonder succes. Ajax verloor twee punten en Traoré scoorde niet. "Toch denk ik niet dat hij Traoré laat vallen", verwacht Vermeulen. "Ik denk niet dat Bosz warm of koud wordt van de kritiek van de media en supporters op Traoré."

Bertrand Traoré

Een basisplaats voor Traoré betekent dat Justin Kluivert op de rechterflank begint. "Kluivert zal dan tegenover Nelom staan. Ik denk dat ze dat bij Ajax graag zien. Het alternatief voor Traoré is Mateo Cassierra, maar die heeft tot nu toe nog niet kunnen overtuigen in het eerste elftal."

De Colombiaanse aanvaller speelde tot nu toe veertien competitiewedstrijden en wist daarin slechts een keer te scoren.

Opstelling Ajax met Bertrand Traoré in de spits
Opstellling Ajax met Bertrand Traoré als rechtsbuiten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl