Marc van Mil kreeg de prijs uit handen van minister Bussemaker
NOS NieuwsAangepast

Docent van het Jaar: wetenschap is niet zomaar een mening

De Utrechtse biomedicus Marc van Mil is uitgeroepen tot Docent van het Jaar. Hij brengt zijn studenten veel bewustzijn bij over de impact van hun vak, zegt de studentenorganisatie ISO, die de verkiezing organiseerde.

De 38-jarige Van Mil, verbonden aan de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, kreeg de prijs uit handen van minister Bussemaker. Er waren vijf docenten van hogescholen en universiteiten genomineerd.

"Ik stond naast Bussemaker en dacht: NIET over haar schouder meespieken", vertelt Van Mil. "En toen noemde ze mijn naam. Ik ben apetrots."

De jury, bestaande uit studenten en vakprofessionals, keek vooral naar professionalisering, innovatie, didactiek en passie. Van Mil scoorde op alle vlakken uitstekend.

"Van Mil is een moderne docent", staat in het juryrapport. "Niet alleen maakt hij gebruik van nieuwe, interactieve onderwijsmethodieken, ook verbindt hij deze aan een heldere rolopvatting over de docent."

Wat vindt hij er zelf van?

Zelf zegt Van Mil dat hij in zijn werk studenten bewust wil maken van wat hun vak betekent in de maatschappij. "Deze week ging het in het nieuws over het kweken van embryo's. Zulke ontdekkingen zullen mijn leerlingen over tien jaar doen."

Van Mil in het lab met studenten

Daarom is het volgens hem belangrijk dat ze op de juiste manier over hun werk praten. "Ze hebben de verantwoordelijkheid dat als ze op verjaardagen erover vertellen, ze niet doen alsof wetenschappelijke kennis 'ook maar een mening' is. En je moet je bewust zijn van hoe je mensen beïnvloedt."

In zijn lessen wil hij studenten continu uitdagen. "Dat zij vragen stellen, vind ik belangrijker dan dat ze precies het juiste antwoord geven. Dat typeert een goede docent. Maak het ze moeilijk en zorg ervoor dat ze niet tevreden zijn met het meest voor de hand liggende antwoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl