De vrouw hing op de zevende verdieping aan het balkon
NOS NieuwsAangepast

Arrestatie van Koeweitse vrouw die zelfmoordpoging van werkster filmde

  • Petra Steenhoff

    Redacteur online

  • Petra Steenhoff

    Redacteur online

De politie in Koeweit heeft een vrouw aangehouden die een filmpje maakte van haar Ethiopische huishoudster die op de zevende verdieping aan de balkonrand hangt.

In het 12 seconden durende filmpje is te horen dat de huishoudster om hulp roept. Haar werkgeefster doet niets, zegt alleen "O gekkerd, kom terug", en blijft filmen tot ze naar beneden valt. Daarna plaatste ze het filmpje op sociale media.

De huishoudster overleefde de val doordat ze terechtkwam op een afdakje dat haar val brak. Ze werd door toegesnelde hulpdiensten van het dakje gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek ze een gebroken arm en neus- en oorbloedingen te hebben overgehouden aan haar val.

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Vrouw filmt zelfmoordpoging huishoudster

De Ethiopische werkster zou volgens Arabische media zelfmoord hebben willen plegen, maar zich op het laatste moment hebben bedacht. Een mensenrechtenorganisatie in Koeweit, de Kuwait Society for Human Rights, heeft de autoriteiten gevraagd om de werkgeefster van de vrouw te vervolgen omdat ze geen hulp bood.

De reden voor de zelfmoordpoging van de vrouw is niet bekend, maar veel buitenlandse huishoudelijke hulpen werken onder erbarmelijke omstandigheden in de golfstaat.

Het is eigenlijk een soort moderne slavernij.

Emile Affolter, Amnesty International

In Koeweit werken ruim 600.000 vrouwen in de huishouding. De meesten van hen komen uit Aziatische en Noord-Afrikaanse landen. Jaarlijks worden honderden huishoudsters misbruikt door hun werkgevers. De regering van Koeweit heeft speciale opvangplekken voor hen opgezet.

Ook in landen als Qatar, Saudi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten wordt personeel vaak uitgebuit. "Er wordt gewerkt met het zogenoemde Kafala-systeem waarbij werknemers voor hun status volledig afhankelijk zijn van hun werkgever", zegt Emile Affolter van Amnesty International Nederland.

"Hun paspoort wordt ingenomen en vaak krijgen ze weinig en te laat betaald. Doordat ze geen paspoort meer hebben kunnen ze niet weg of een andere baan nemen. Het is eigenlijk een soort moderne slavernij."

Uitbuiting

De werknemers moeten vaak zeven dagen per week 18 uur per dag beschikbaar zijn. Bij vrouwelijke werknemers komt ook fysieke en seksuele uitbuiting door hun werkgever regelmatig voor.

Ook in de Kaukasus in Rusland en Noord-Korea wordt volgens Amnesty International vaak personeel geworven. "Ze moeten zo goedkoop mogelijk zijn, met zo min mogelijk rechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl