In een metro in Mexico-Stad is een 'penisstoel' geplaatst
NOS NieuwsAangepast

'Penisstoel' in Mexicaanse metro in strijd tegen seksueel geweld

"Het is oncomfortabel om hier te zitten, maar het is niet te vergelijken met het seksueel geweld dat vrouwen dagelijks ondergaan." Dat is te lezen bij een metrostoel in de vorm van een naakt mannelijk lichaam, inclusief penismal, in Mexico-Stad. De stoel moet mensen bewust maken van seksuele intimidatie in de stad. Negen op de tien Mexicaanse vrouwen die met de metro reizen, geven aan daarvan het slachtoffer te zijn geweest.

De stoel is onderdeel van een campagne van de Verenigde Naties en het gemeentebestuur van Mexico-Stad. Met de ludieke actie willen de organisaties een debat uitlokken en mannen laten ervaren wat vrouwen meemaken. De video met de reacties van metroreizigers op de stoel is een hit op internet.

Alleen voor mannen: de penisstoel

Feminicidio

Vrouwen in Mexico zijn vaak het slachtoffer van (seksueel) geweld. Teresa Inchaustegui, hoofd van het lokale vrouweninstituut, wil dat die geweldscultuur verandert. "We willen een cultuur van respect en gelijkheid."

Volgens Mexicaanse instanties worden elke dag gemiddeld zes Mexicaanse vrouwen vermoord. De hoge aantallen moorden op vrouwen in het land, dat wordt aangeduid als feminicidio, wordt door de VN een pandemie genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl