NOS NieuwsAangepast

Levenslang gestrafte wil gratie afdwingen

Een van de langst zittende gevangenen van Nederland wil via de hoogste rechter proberen om gratie af te dwingen. Het gaat om de levenslang gestrafte Loi Wah C.

Vanochtend diende een kort geding over de kwestie.

C. zit inmiddels bijna dertig jaar gevangen wegens een viervoudige moord. Hij heeft al zes keer eerder om gratie gevraagd, maar dat verzoek is keer op keer afgewezen.

Verlof

Demissionair staatssecretaris Dijkhoff beslist over gratieverzoeken, op advies van het gerechtshof. C. eist nu dat de Hoge Raad een advies uitbrengt. De Hoge Raad bepaalde eerder dat de straf levenslang in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De advocaat van Loi Wah C. wil ook dat duidelijk wordt wanneer zijn cliënt precies in aanmerking komt voor gratie. Het gerechtshof zei vorig jaar dat C. eerst op onbegeleid verlof moet zijn geweest.

Volgens de advocaat is C. al zeven keer op begeleid verlof geweest, maar weigert staatssecretaris Dijkhoff om ook onbegeleid verlof toe te staan. Inmiddels is in een andere procedure bepaald dat Dijkhoff daar binnen een maand opnieuw over moet beslissen.

Dijkhoff is momenteel bezig met het opstellen van nieuw beleid rond de straf levenslang. Hij wil een commissie na 25 jaar laten beoordelen of een gedetineerde in aanmerking komt voor vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl