Israëlische agenten voeren eind februari een kolonist af
NOS NieuwsAangepast

Israël bouwt na 20 jaar weer in Westbank

Israël gaat voor het eerst in meer dan twintig jaar een nieuwe nederzetting bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Premier Netanyahu heeft laten weten dat met de bouw de bewoners van de illegale nederzetting Amona worden gecompenseerd. Amona werd eind februari op last van het Israëlische hooggerechtshof vernietigd.

De nieuwe nederzetting komt naast de bestaande nederzetting Shilo, dicht bij het voormalige Amona-terrein. In het nieuwe project komen 2000 appartementen.

In het verleden breidde Israël bestaande nederzettingen vaak uit, maar het is in decennia niet voorgekomen dat een nieuwe nederzetting op de Westoever gebouwd wordt.

Veroordeling

De Palestijnen kwamen meteen met een veroordeling. De toonaangevende politicus Hanan Ashrawi zei dat de aankondiging eens te meer bewijst dat het Israëlische kabinet liever de illegale kolonisten tevreden stelt dan zich in te zetten voor vrede en stabiliteit.

VN-secretaris-generaal Guterres reageerde gealarmeerd op het Israëlische besluit. Hij keert zich tegen alle eenzijdige stappen die de vrede bedreigen en een tweestatenoplossing in de weg staan. Nederzettingen in bezet gebied zijn volgens het internationale recht illegaal en een hindernis op de weg naar vrede.

Test voor Trump

De Israëlische aankondiging wordt de eerste echte test voor het Midden-Oostenbeleid van de regering-Trump. Het Witte Huis sprak geen veroordeling uit, maar liet wel weten dat dit soort activiteiten niet helpen bij het zoeken naar vrede.

In zijn campagne zei Trump dat zijn regering veel sympathieker tegenover Israëlische nederzettingen zou staan dan de regering-Obama. Eenmaal aan de macht uitte Trump zich voorzichtiger op dit gebied. De president zei onlangs tegen een Israëlische krant dat nederzettingen "niet erg helpen op de weg naar vrede". Trump vroeg premier Netanyahu om terughoudendheid op dit gebied.

De VS en Israël zijn in gesprek over welke bouwactiviteiten de VS wel zou willen toestaan. Over het verloop van dat overleg is nog niets bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl