NOS Nieuws

North Carolina schrapt omstreden 'wc-wet'

De Amerikaanse staat North Carolina heeft de omstreden transgenderwet ingetrokken. De Republikeinen hebben hierover een akkoord bereikt met de Democratische gouverneur Roy Cooper, die fel tegen de wet is.

In de zogenoemde 'wc-wet' staat dat transgenders alleen openbare toiletten mogen gebruiken die passen bij hun geboortegeslacht. Hetzelfde geldt voor openbare kleedkamers en douches.

De wet, die vorig jaar werd ingevoerd, leidde tot veel ophef. Zo annuleerden Bruce Springsteen en Ringo Starr hun optredens in de staat en wilden sommige bedrijven zich er niet meer vestigen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie dreigde onder het presidentschap van Obama North Carolina aan te klagen als de wet niet zou worden aangepast.

Geen bescherming

De 'wc-wet' wordt vervangen door een nieuwe wet. Daarin mogen transgenders weliswaar zelf kiezen naar welk toilet ze gaan, maar hoeven zij niet te rekenen op extra bescherming tegen discriminatie. Steden mogen tot 2020 geen anti-discriminatie-maatregelen invoeren voor homoseksuelen en transgenders.

North Carolina hoopt met het schrappen van de omstreden wet dat bedrijven en artiesten weer terugkeren, maar tegenstanders betwijfelen of de nieuwe wet volstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl