Twente Airport
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Luchtmachtbasis Enschede is nu Twente Airport

De voormalige luchtmachtbasis Twenthe, bij Enschede, is geen militair vliegveld meer. Het valt nu onder de provincie Overijssel en is omgedoopt tot Twente Airport.

Vanmiddag droeg het ministerie van Defensie het gezag over het luchthaventerrein symbolisch over aan de provincie. Het burgervliegveld is voortaan open voor zakelijk en recreatief vliegverkeer. Ook wordt het een testlocatie voor drones en onbemande vliegtuigjes.

Sluiting vliegbasis

In 2003 besloot defensie de vliegbasis te sluiten om financiële redenen, eind 2007 was het ook daadwerkelijk zo ver. Maar met het sluiten van de vliegbasis, verdwenen ook veel banen.

In de regio is daarom jarenlang geprobeerd een doorstart te maken. Plannen voor een burgerluchthaven met ook commerciële lijnvluchten stuitten echter op veel weerstand.

Banentrekker of kostenpost?

Dat het vliegveld toch blijft bestaan, is te danken aan een plan dat in 2014 werd geschreven, meldt RTV Oost. In het plan werd veel waarde toegedicht aan het vliegveld. Dat zou als bedrijvenmagneet en banentrekker een grote rol moeten spelen bij het leefbaar houden van de regio. Dit plan kreeg uiteindelijk genoeg steun om uitgevoerd te worden.

Maar kritiek is er ook, tot op de dag van vandaag. Zo wordt er getwijfeld aan de levensvatbaarheid van de plannen en de financiën. Alleen al de onderhoudskosten van de landingsbaan worden geschat op 2 miljoen euro voor de komende vijftien jaar. Deze kosten zijn volgens RTV Oost nog niet gedekt.

Enthousiasme en twijfel

Gedeputeerde Van Hijum maakt zich niet zo'n zorgen over die kosten. Hij verwacht dat er een oplossing voor wordt gevonden: "Als het goed gaat lopen, dan zou het kunnen dat het uit de exploitatie kan komen de komende jaren, en anders moet je die kosten met elkaar gaan delen."

Fractievoorzitter Tijs de Bree van de PvdA in de provincie Overijssel is een van de politici die het project met zowel enthousiasme als twijfel bekijken. Hij hoopt dat er snel meer bedrijven naar het gebied komen. Volgens hem staan er nu nog veel hangars leeg.

Ook wil hij dat er meer ingezet wordt op bedrijven die echt wat doen aan de werkgelegenheid. Niet alleen de producten ontwikkelen, maar ook de producten maken. "Ik zou het mooi vinden als jongens en meisjes die niet de allerhoogste opleiding hebben, hier een baan vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl