NOS NieuwsAangepast

20 graden in De Bilt, eerste warme dag een feit

Het is officieel de eerste warme dag van het jaar. In De Bilt liep de temperatuur om 13.20 uur op tot 20 graden Celsius en daarmee kan 30 maart de boeken in als de eerste warme dag van 2017.

Dinsdag was het in Eindhoven al meer dan 20 graden, maar om landelijk van een warme dag te kunnen spreken is de temperatuur bij het meetstation in De Bilt bepalend. In de regio Eindhoven is het ook vandaag het warmst: daar was het aan het begin van de middag 21,9 graden.

De eerste warme dag valt vier dagen eerder dan vorig jaar: toen werd het op 3 april voor het eerst 20 graden in De Bilt. In 2015 was het pas op 10 april zo ver, in 2014 al op 20 maart.

Dagrecords

Volgens weerbureau Weerplaza is de temperatuur uitzonderlijk hoog voor eind maart. Sinds de metingen in 1901 begonnen, was het slechts twee keer warmer dan 20 graden in De Bilt: in 1911 en in 2014. Normaal is het nu zo'n 11 graden.

Morgen wordt het opnieuw warm en de verwachting is dat dan op heel wat plaatsen dagrecords zullen sneuvelen. Vandaag gebeurt dat waarschijnlijk maar op een paar locaties, aldus Weerplaza.

Wel kan het morgenmiddag en -avond gaan regenen. Dan verdwijnt ook de warme lucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl