NOS NieuwsAangepast

Donner: geen verkiezingen Aswoensdag

Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil de datum van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 verplaatsen. De verkiezingen zijn dat jaar gepland op 5 maart. Dan is het Aswoensdag, de dag na carnaval en het begin van de vastentijd van 40 dagen.

Gemeenten in Noord-Brabant en Limburg vinden dat een ongelukkige samenloop. Op die dag hebben veel mensen wat anders aan hun hoofd dan verkiezingen, zeggen ze. Bovendien moeten bij de verkiezingen veel scholen dienst doen als stemlokaal.

Stemlokaal

Donner heeft begrip voor het probleem en heeft toegezegd om met een speciale wet te komen om de datum aan te passen. "Ik kan me die zorgen wel enigszins voorstellen, dat - gezien de ernst van verkiezingen - de dag na carnaval problemen oplevert", zei Donner na afloop van de ministerraad.

Donner zal de wet moeten wijzigen. Binnen de bestaande wet is het wel mogelijk om de verkiezingen een week te vervroegen. "Dat kan niet, omdat het in het Noorden dan vakantie is," zegt de minister. Dus wordt er gewerkt aan een latere datum.

Het is al eerder voorgekomen dat de gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgesteld. Vanwege de protestante Biddag voor Gewas en Arbeid kon een dagje eerder gestemd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl