De overstromingen maken het moeilijk om een goede inventarisatie te maken van de schade die de orkaan heeft aangericht.
NOS NieuwsAangepast

Overstromingen veroorzaken grote problemen in Australië

De naweeën van cycloon Debbie veroorzaken in het oosten van Australië grote problemen. Hoewel de orkaan inmiddels is afgezwakt tot een storm, zijn door de zware regenval op talloze plekken overstromingen ontstaan. Hulpverleners kunnen de gebieden in de deelstaten Queensland en New South Wales moeilijk bereiken.

Nabij stad Mackay kwam in twee dagen tijd 1000 millimeter regen naar beneden, terwijl daar doorgaans in een jaar 1500 tot 2500 millimeter valt, zeggen Australische meteorologen. In Nederland valt per jaar gemiddeld 800 millimeter.

Door het noodweer zitten huishoudens zonder stroom, en zijn wegen ontoegankelijk. In de overstromingsgebieden in Queensland zijn alle scholen zeker tot het weekend gesloten, omdat de overstromingen een gevaar vormen voor de leraren, leerlingen en bijvoorbeeld hun ouders.

Moeilijk toegankelijk

De regenval is ook voor de hulpverleners nu het belangrijkste probleem, zegt correspondent Robert Portier. Bepaalde overstromingsgebieden zijn ontoegankelijk, waardoor het onmogelijk is om straten schoon te vegen of de stroomvoorziening en telefoonlijnen te herstellen. "Mede daardoor hebben we dan ook nog geen goed idee van de schade die de orkaan heeft aangericht. Ook al hebben we genoeg beelden gezien van schepen die op de wal zijn gesmakt en daken die zijn afgewaaid."

Overstromingen veroorzaken grote problemen in Australië

Dinsdag werden in Queensland nog duizenden mensen geëvacueerd omdat de orkaan windsnelheden kon bereiken tot 300 kilometer per uur. Debbie was daarmee de zwaarste orkaan in jaren.

Voor zover bekend is er één dode gevallen. Naar verwachting trekken de resten van de orkaan in de komende uren het land uit, en zal vervolgens ook de wateroverlast afnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl